|
Juraj Šupák

Peter Kozák: Potešil by nás titul v Trnave

Niké TOP Liga

Po minulotýždňovom rozhovore s manažérom bratislavského tímu AFT Wolves - Marekom Bujňákom sme sa presunuli trocha severnejšie do Trnavy. Napínavé hlasovanie o rozhovor na našom facebookovom a instagramovom účte nakoniec na svoju stranu naklonil tím Young Boys Trnava. My sme sa tak porozprávali o rôznych nielen futbalových témach s ich manažérom Peťom Kozákom.

Ahoj Peťo, ako sa máš a ako tráviš momentálne obdobie, počas ktorého sú možnosti športovania veľmi obmedzené?

Ahojte, tak mám sa výborne, som veľmi rád, že sa nám podarilo vyhrať posledné hlasovanie. Už to bude skoro rok, čo trénujem individuálne prípadne vo dvojici, aby sa dodržali všetky pravidlá, ktoré sú teraz stanovené. Snažím sa udržiavať v kondícii, aj keď to je veľmi náročné, keďže nevieme kedy sa zase začne hrať. 

Na vašom Instagramovom účte máte viac než 500 sledovateľov a v našej hlasovačke ste získali obrovský počet hlasov. Ste tímom, ktorí disponuje veľkou fanúšikovskou základňou?

Snažíme sa aj pomocou sociálnych sietí ukázať, ako sa nám darí, alebo nedarí. Či máme veľkú fanúšikovskú základňu musíte posúdiť sami. (smiech)


Predstav nám bližšie tvoj tím. Kedy ste vznikli, čo radíte medzi vaše najväčšie úspechy a aké sú vaše ambície do budúcna?

Vznikli sme v roku 2019, a hneď v našej úvodnej sezóne TOP ligy v Trnave, sa nám podarilo postúpiť do 1. ligy. Za náš najväčší úspech považujem 3. miesto (premiérová účasť) a 2. miesto na Prengo Cupe (rok na to), takže tento rok by sme to mali konečne vyhrať. (smiech) A samozrejme nemôžem vynechať účasť v najlepšej osmičke na Niké Majstrovstvách Slovenska v malom futbale 2020. Myslím si, že každý tím chce vyhrávať zápasy a následne aj zdvihnúť nejakú tú trofej nad hlavu. Netajíme sa tým že sme prezývaní skôr ako turnajové mužstvo, no potešilo by nás vyhrať prvú Niké TOP ligu v Trnave.

Na mape malého futbalu na Slovensku ste pomerne novým tímom. Sledujete iné tímy a čerpáte od nich nejakú inšpiráciu, alebo si razíte vlastnú cestu?

Je pravda, že sme na scéne pomerne krátko, ale za tento čas sa nám podarilo dosiahnuť viacero úspechov, ako som spomínal v predošlej otázke. Je pre nás veľmi poučné sledovať našich súperov, ale určite sa prikláňam k možnosti, že si razíme vlastnú cestu. Každé mužstvo by sa malo vedieť objektívne zhodnotiť, akú majú kvalitu a ako chcú svoje mužstvo viesť, rovnako tak víziu máme aj my.

Prešli ste si v Trnave aj 2. ligou, ktorá od vášho postupu nabrala na kvalite. Sledujete a skautujete hráčov z nižšej súťaže?

Určite áno. Sledujeme aj tímy z nižších súťaží ako sa im darí. Chcel by som, aby tím zostal takto pohromade čo najdlhšie. Nie je dobre, keď prichádzajú do tímu stále noví hráči. Potom aj súhra na ihrisku nie je taká, akú si predstavujeme. 


Ako sa ti páči projekt Niké TOP ligy? Platí aj v tvojom prípade slogan "Malý futbal, veľká vášeň"?

U mňa to platí tak, že "Futbal a obrovská vášeň." Veľmi som si tento projekt obľúbil, je vidieť, že napreduje a bavia ma aj súťaže na Instagrame, v ktorých chcem vždy vyhrať. Množstvo spoluprác a sponzorov len zvyšuje kvalitu súťaží. Nemôžem zabudnúť spomenúť aj myšlienku, že tento projekt je otvorený pre každého! Pohyb a celkovo šport je veľmi dôležitý a dúfam, že budeme vidieť veľa nových tímov v budúcnosti. 

Ako sa darí tvojmu tímu v momentálne prerušenej sezóne?

A vieš, že ani neviem? (smiech) V troch zápasoch, ktoré sme zatiaľ odohrali, sme dva vyhrali a jeden prehrali. Určite by bolo pre nás skvelé ak by sme v dobre rozohratej sezóne pokračovali, ale vzhľadom na situáciu, ktorá je na Slovensku to veľmi ružovo nevidíme. Najdôležitejšie už ale je, aby sme sa konečne videli všetci spolu na ihrisku, je jedno či v novej sezóne alebo rozohratej.



V Trnave sa hralo v roku 2020 na dvoch ihriskách, ktoré vám viac vyhovuje?

Myslím si, že všetci hráči mi dajú za pravdu, keď poviem, že je to ihrisko na Kornela Mahra. Hoci na Lokomotíve je tribúna, na ktorej sa vytvorila skvelá kulisa, terén taký kvalitný nie je.

Čo vy a turnaje mimo Niké TOP ligu, máte nejaké zaujímavé zážitky?

Určite skvelé umiestnenia. ktoré už som spomenul vyššie, ale taktiež, keď sme 10 minút pred zápasom vo vyraďovacej fáze v Piešťanoch na Niké MSR nemali brankára, pretože deň predtým bol na párty a spal. Nakoniec prišiel a odchytal....no neviem či odchytal, ale stál v bráne a postúpili sme ďalej. Zaujímavé sú hlavne naše penaltové rozstrely, v ktorých sme boli vždy úspešní.


Máte v pláne v budúcnosti absolvovať aj nejaké turnaje v zahraničí? Keďže ste všetko mladíci tak by to mohla byť zaujímavá skúsenosť a zároveň skvelý teambuilding.

Mali sme zopár ponúk z Čiech a Talianska, bohužiaľ kvôli situácii vo svete sme sa turnajov nemohli zúčastniť. Budeme veľmi radi ak sa niečo v budúcnosti naskytne, ale zosúladiť takéto turnaje s prácou a školou nebude jednoduché. 

Úloha manažéra amatérskeho tímu v malom futbale vie byť často nevďačná a stojí za ňou množstvo "neviditeľnej práce". Aké sú najväčšie výzvy, s ktorými sa stretávaš pri riadení tímu (pracovné povinnosti hráčov, zranenia, nováčikovia v tíme, štartovné,...)?

Dostať od niektorých členov štartovné je často nesplniteľná misia. (smiech) V posledných zápasoch sa stávalo, že sme boli akurát piati plus brankár a odohrali tak celý zápas bez striedania, ale to takisto k tomu patrí a človek si na to zvykne a neberie to nejako tragicky.

Máte v tíme nejaké "hviezdičky", ktoré zaknihovali nejaké individuálne ocenenia, reprezentačné štarty, zápasy v Niké Superlige, prípadne sú známymi persónami v malom futbale?

V repre sme zatiaľ nemali nikoho. V Niké Superlige sú pravidelnými účastníkmi Oliver Burian a Matúš Loskot. Na dvoch výberoch som bol aj ja. Známou persónou v malom futbale je Marcel Musil, ktorý sa dostal do povedomia fanúšikov hlavne svojimi vtipnými rozhovormi po zápasoch.


Na ktorý zápas v malom futbale nikdy nezabudneš?

Asi najviac utkvel v pamäti zápas na Prengo Cupe proti Atleticu Trnava v semifinále, ktoré sme porazili jednoznačne 4-0 a postúpili tak do finále.

Na záver by sme ťa poprosili o pár slov, ktoré by si odkázal hráčom a fanúšikom malého futbalu.

Hlavne, aby boli všetci zdraví, dávali si na seba pozor, zostali trpezliví a taktiež aby sa hýbali, pretože to robíme v prvom rade pre seba.


Naj tímu Young Boys Trnava

Najväčší zabávač: Róbert Šiška a Dominik Gumbír

Najpomalší hráč: Lukáš Zolvík (ako prvý ocino v tíme, ktorý sa teraz naháňa za inými povinnosťami)

Najlepší strelec: Na jeseň to najviac padalo Radovi Spevákovi, takže aktuálne asi on

Najväčší simulant: Fúha, ťažké ale myslím si, že nemáme takého v tíme

Najviac času pred zrkadlom: Tak to som určite ja

Najväčší nervák: Hmm, Denis Nemček, Matúš Loskot a brankár Matej Homola

Najčastejší terč vtípkov: Lukáš Baláž

Legenda tímu: Jednoznačne Marcel Musil

submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. TIK TIKI TAKA 5 24:10 13
2. EB EB 5 32:12 11
3. PČK Pečienkári 5 19:19 7
4. AFT AFT Wolves 5 16:18 6
5. RC Real Coholics 5 20:24 4
6. FCN FC Nealko 5 8:36 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. RC Jakub Hoffman 7 Gólov
3. TIK Matej Dolník 7 Gólov
4. AFT Dominik Hunčík 5 Gólov
5. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
6. TIK Filip Skala 5 Gólov
7. PČK Matej Turňa 4 Gólov