|
Igor Tabiš

Rok 2021? Menej športový a náročný, hodnotí Peter Králik

Niké TOP Liga

V úvode nového roka sme vyspovedali predsedu Bratislavského zväzu malého futbalu a zakladateľa Niké TOP ligy Petra Králika. Ten pre náš web zbilancoval rok 2021.

Ako by ste zhodnotili kalendárny rok 2021 v Niké TOP lige?

V rámci možností dopadol dobre, aj keď bol menej športový ako v období pred pandémiou. Po prerušení v októbri 2020 sme dohrávali jesennú súťaž až začiatkom júna 2021, avšak nakoniec sme to zvládli. V Bratislave sme dokonca rozbehli aj samostatnú letnú sezónu, do ktorej sa prihlásilo 26 tímov. Nebyť toho nešťastného záveru roka, kedy nám chýbali 2 týždne na dohratie sezón vo všetkých mestách okrem Nitry, tak by bola spokojnosť na mieste. Aj pandémia nám ukázala, že asi budeme musieť poupraviť kalendár a začať jesennú sezónu o 1-2 týždne skôr.

Akým najväčším organizačným výzvam ste v tomto roku museli čeliť?

Jednoznačne pandémia, respektíve opatrenia spojené s pandémiou. Viac krát sa stalo, že chlapci si mohli ísť zahrať malý futbal, no nemohli sme hrať Niké TOP ligu, pretože išlo o organizovaný šport. Následne sa pripravil športový semafor, ktorý začal rozdeľovať hráčov na očkovaných, testovaných a vtedy pochopiteľne prichádzali aj problémy, keďže tímy majú za normálnych okolností na zápase 8-9 hráčov. Ale zvládli sme aj túto výzvu a v Bratislave sme na konci novembra odohrali dokonca 1 hracie kolo aj s kompletne zaočkovanými hráčmi. V Bratislave sme taktiež hrali na siedmich ihriskách, čo v rámci organizácie dalo niekedy takisto zabrať. Ale myslím, že patrí vďaka všetkým koordinátorom i pomocníkom na celom Slovensku, že odovzdali pre Niké TOP ligu maximum a aj vďaka nim sa takto náročný rok zvládol.


Rok 2021 sa odohral kompletne už na novom informačnom systéme a na novom webe - aké pozitíva to prinieslo?

Informačný systém je dôležitou súčasťou rozvoja malého futbalu, nerieši len samotný vizuál webstránky so štatistikami, ale umožňuje nám lepšiu správu databázy hráčov, ako aj komunikáciu a všeobecne lepší prehľad. Stále ho však vylepšujeme a veríme, že do budúcnosti prinesie aj ďalšie novinky.

Prvýkrát sa v Bratislave odohrala aj letná sezóna Niké TOP ligy - aký bol záujem a ohlasy hráčov?

Celkom sa prihlásilo 26 tímov, takže rozhodnutie o zorganizovaní letnej edícii hodnotím pozitívne. Ak by som to prirovnal k mestským súťažiam v iných mestách, tak by aj letná Niké TL by patrila k tým najväčším súťažiam na Slovensku. Hlavným cieľom je však vyplniť „letné“ okno a užiť si malý futbal aj počas príjemných letných večerov. Asi jediné negatívum boli komáre (úsmev).


Na čo sa môžu hráči tešiť v novom kalendárnom roku?

V covidovom období sa ťažko plánuje, avšak verím, že najneskôr v polovici marca začneme hrať. Radi by sme otvorili letné sezóny nie len v Bratislave, ale postupne aj v ďalších mestách, ak bude záujem. No a v neposlednom rade budeme okrem výberu do Niké Superligy robiť výbery miest do celonárodnej Superligy do 23 rokov, takže možnosť reprezentovať svoje mesto sa otvorí pre ešte viac hráčov. A odtiaľ je už len na skok do Slovenskej reprezentácie do 23 rokov. Niké TOP liga je však dlhodobo otvorená pre všetky vekové, či kvalitatívne kategórie a pevne verím, že počet amatérskych hráčov sa v roku 2022 rozšíri.


Čo sa týka podmienok, čo všetko je potrebné splniť na to, aby sa v novom meste mohla súťaž naplno rozbehnúť? Je v dohľadnej dobe naplánované otvorenie v nejakom novom meste?

Niké TOP liga aktívne nevyhľadáva nové mestá, musí prísť návrh práve z nových miest, či už od hráčov, alebo prípadne od niekoho, kto by chcel Niké TOP ligu v takomto meste organizovať. Úloha človeka, ktorý má chuť a odhodlanie a navyše pozná miestnych hráčov a miestne pomery, je úplne kľúčová. Ak sa takáto osoba nájde, budeme veľmi radi, ak nás bude kontaktovať a my rozšírime Niké TOP ligu aj do ďalších miest.

Vedie z Niké TOP ligy pre hráčov cesta aj do reprezentácie či Niké Superligy?

Samozrejme. Keď sme v roku 2014 TOP ligu zakladali, naším cieľom bolo združiť čo najviac amatérskych hráčov, rôznych úrovní, tak, aby si mohli malý futbal zahrať naozaj všetci. Postupom času, sme sa stali členmi Slovenského zväzu malého futbalu, čo okrem iného znamená aj to, že najlepší hráči môžu bojovať o reprezentačný dres. Cesta vedie práve cez Niké Superligu – národnú ligu, ktorú organizuje Slovenský zväz malého futbalu. V nej hrá momentálne 10 miest, z čoho 5 miest je „topligových“. Ak sa teda najlepší hráči dostanú do výberu mesta, môžu si zahrať aj národnú Niké Superligu a tam už budú v hľadáčiku reprezentačného trénera Laca Borbélyho.


Váš odkaz novým tímom, ktoré váhajú nad prihlásením sa do súťaže?

Pandémia len prehĺbila potrebu ľudí športovať a hýbať sa na čerstvom vzduchu. A ak k tomu ľudia pridajú aj súťaživosť a stretnutie s kamarátmi vždy v rovnaký deň v týždni, musí z toho vzniknúť skvelý pravidelný program. My v Niké TOP lige už od roka 2014 pracujeme na tom, aby si čo najviac hráčov rôznych kvalitatívnych úrovní mohlo užiť malý futbal, a aby boli jednotlivé súťaže čo možno najviac vyrovnané. Pre tímy, ktoré váhajú, mám jednoduchý odkaz. Poďte to skúsiť od marca, sezóna trvá necelé tri mesiace a uvidíte, že si to užijete. Podobne ako takmer 4 000 topligových hráčov na celom Slovensku.

Na záver vaše prianie v novom kalendárnom roku 2022...

Prajem všetkých fanúšikom a hráčom len to najlepšie, najmä veľa zdravia a šťastia a aby si užívali každý jeden deň, ak to pôjde, tak na čerstvom vzduchu a v dobrej nálade.

submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. EB EB 4 28:8 10
2. TIK TIKI TAKA 4 21:8 10
3. PČK Pečienkári 4 15:15 6
4. RC Real Coholics 4 18:21 4
5. AFT AFT Wolves 4 12:18 3
6. FCN FC Nealko 4 8:32 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. RC Jakub Hoffman 6 Gólov
3. TIK Matej Dolník 5 Gólov
4. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
5. TIK Filip Skala 4 Gólov
6. AFT Dominik Hunčík 4 Gólov
7. FCN Matúš Bombara 4 Gólov