|
Stanislav Chudík

TIKI TAKA cez penalty až k suverénnemu finálovému víťazstvu na Niké TOP liga Winter Cupe

BRA

Niké TOP liga Winter Cup-u sa zúčastnilo 32 tímov, ktoré boli rozdelené do dvoch výkonnostných skupín. V každej kategórii boli tímy následne rozdelené do štyroch štvorčlenných skupín.

Suverénny Espanyol ovládol B kategóriu

Po odohratí zápasov základných skupín sa tímy stretli v osemfinálových dvojičkách. Brothers si v tesnom zápase vybojovalo postup cez FC Donkey. KMF Miloslavov po rovnakom výsledku vyradilo z turnaja Defenders. Posledný šampión DECATHLON MFC vyhral 1:0 nad Young Boys Domino a zabezpečil si tak postup medzi osem najlepších tímov B kategórie. Espanyol sfúkol z ihriska FC Žaluď po výsledku 9:0. V zápase medzi Jokeritom FK a Pressburg Rovers o postupujúcom do 4-finále rozhodli až pokutové kopy. Tie lepšie zvládli hráči Jokeritu FK. Hráči Jednoty po pohodlnom víťazstve 3:0 poslali domov Bratislavských advokátov. SNAILS sa v 8-finále postavili do cesty FC Seniors a o postupujúcom rozhodla až posledná minúta zápasu, keď nerozhodný výsledok zvrátili na svoju stranu SNAILS. V poslednom 8-finálovom meraní síl sa proti sebe postavili Sťahovanie Bleskovka a Delirium Tremens. V zápase padol jediný gól a to do siete Delirium, ktorý tak znamenal postup Sťahovania Bleskovka do 4-finále. 


Štvrťfinálové duely B kategórie Niké TOP liga Winter Cup-u priniesli až na jednu výnimku pomerne vyrovnané a dramatické zápasy. Suverénnym spôsobom prešli 4-finálovým sitom iba hráči Espanyolu, ktorí do siete Jednoty nasúkali sedem gólov a tak si zabezpečil postup do semifinále. Druhú dvojičku vytvorili Brothers a Jokerit FK. O postupu rozhodol jediný gól a ten sa podaril streliť Brothers. DECATHLON MFC dokázal vyradiť SNAILS po víťazstve 2:1. Aj o poslednom semifinalistovi rozhodol iba jeden gól. KMF Miloslavov vypadli vo štvrťfinále po prehre so Sťahovaním Bleskovka


Po štvrťfinálových výsledkoch bolo jasné, že o medaily v B kategórii budú bojovať Brothers, Espanyol, DECATHLON MFC a Sťahovanie Bleskovka. Espanyol kráčal doposiaľ turnajom suverénne a to pokračovalo aj v semifinále, keď hráči predvádzali pekné kombinačné akcie, na ktoré boli súperi prikrátki. Espanyol vyhral v semifinále 5:1 a čakal tak na svojho súpera do finále. Ten vzišiel zo zápasu DECATHLON MFC vs Sťahovanie Bleskovka. Dlho to vyzeralo, že o postupujúcom do finále rozhodnú až pokutové kopy, potom však v poslednej minúte duelu Sťahovanie Bleskovka dvakrát skórovalo a rozhodlo tak o svojom postupe do finále. 

Ešte pred samotným finále sa odohral zápas o bronz medzi porazenými semifinalistami. Stretli sa tak proti sebe Brothers a DECATHLON MFC. Zápas lepšie začali Brothers, keď viedli 1:0. Potom však v priebehu šesť minút trikrát inkasovali a ich nádej na medailu sa rozplynula. Hráči DECATHLONU sa tak mohli tešiť zo zisku bronzových medailí. 


Vo finále sa stretli Espanyol a Sťahovanie Bleskovka. Espanyol bol v tomto zápase aktívnejší, no paradoxne do vedenia išli hráči Sťahovania Bleskovka. Espanyolu  sa podarilo vyrovnať stav finále v poslednej minúte riadnej hracej doby. O celkovom víťazovi B kategórie Niké TOP liga Winter Cup-u tak museli rozhodnúť pokutové kopy. V nich ukázali pevnejšie nervy hráči Espanyolu, ktorí sa tak mohli tešiť z víťazstva a zisku zlatých medailí. 

TIKI TAKA cez pokutové kopy až za titulom

Po odohratí zápasov základných skupín nám aj v A kategórii vznikli 8-finálové dvojičky. Real Coholics sa v úvodnom zápase play-off stretli s Galtanom. Real Coholics zvládli zápas pohodlným spôsobom a po víťazstve 3:0 postúpili do ďalšej fázy. Na majstra jesennej časti Niké TOP ligy - Papalalulu čakali v 8-finále hráči FC Catupults. Papalalulu potvrdilo svoje kvality a po suverénnom víťazstve 7:0 išli ďalej. Joga Bonito SC zohralo vyrovnanú partiu s tímom TIKI TAKA. V riadnom hracom čase zápas skončil nerozhodne a tak o 4-finalistovi rozhodli pokutové kopy. V nich boli úspešnejší hráči TIKI TAKA. Najtesnejším víťazstvom 1:0 vyhrali hráči Engerau Boys, ktorí porazili Olympique. Western Camp si poradil s Atléticom Samaria po výsledku 3:1. Pečienkari vyradili z Niké TOP liga Winter Cup-u v 8-finále Fake Football. Výsledkom 3:1 skončilo aj 8-finále medzi Corponou a Dúbravkou Punchers. Štvrťfinalistov doplnila aj FC Trestná lavica, keď zvíťazila 4:2 nad White Tigers

V prvom 4-finále sa stretli Real Coholics a Western Camp. Real Coholics dokázali otočiť nepriaznivé skóre, keď prehrávali štyri minúty pred koncom 2:1, ale nakoniec dokázali sériou troch gólov v poslednej päťminútovke otočiť výsledok a zvíťaziť 4:2. Engerau Boys dokázali vyradiť po suverénnom víťazstve 3:0 Pečienkarov. V treťom 4-finále medzi Corponou a TIKI TAKA rozhodli o semifinalistovi až pokutové kopy. Tie aj tentokrát zvládli lepšie hráči TIKI TAKA. Papalalulu čakala vo štvrťfinále FC Trestná lavica. Papalalulu potvrdilo dobrú formu a po víťazstve 4:2 si zabezpečili postup do bojov o medaily. 

V semifinále sa tak stretli Real Coholics s Engerau Boys. Zápas sa dlho vyvíjal veľmi vyrovnane. Keď to už vypadalo, že o finalistovi budú musieť rozhodnúť pokutové kopy, prišla posledná minúta zápasu, v ktorej sa nakoniec rozhodlo. Real Coholics udrelo v poslednej minúte a stali sa tak prvými finalistami. 

Suverénne finále a majstrovská radosť pre TIKI TAKA

TIKI TAKA sa v semifinále stretlo s Papalalulu.  Vyrovnané semifinále v ktorom dominovali obrany nad útokmi. Gól v ňom nepadol a tak prišli na rad opäť pokutové kopy. TIKI TAKA to vo vyraďovačke vyšlo aj do tretice a tak po úspešných pokutových kopoch postúpili do finále.

V zápase o bronz sa stretli Engerau Boys a Papalalulu. V zápase porazených semifinalistov sa lepšie darilo hráčom Papalalulu, ktorí dokázali poraziť Engerau Boys 2:0 a získali tak bronzové medaily. 

Finále malo celkom jednoznačný priebeh. TIKI TAKA sa vo finále strelecky utrhlo a tým aj jasne naznačili, že chcú získať titul Niké TOP liga Winter Cup-u. Viedli rýchlo 2:0, potom síce Real Coholics znížili, ale TIKI TAKA sériou ďalších troch gólov rozhodla o víťazstve 5:1 a tým aj o zisku titulu majstra Niké TOP liga Winter Cup-u pre rok 2023.

submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. EB EB 4 28:8 10
2. TIK TIKI TAKA 4 21:8 10
3. PČK Pečienkári 4 15:15 6
4. RC Real Coholics 4 18:21 4
5. AFT AFT Wolves 4 12:18 3
6. FCN FC Nealko 4 8:32 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. RC Jakub Hoffman 6 Gólov
3. TIK Matej Dolník 5 Gólov
4. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
5. TIK Filip Skala 4 Gólov
6. FCN Matúš Bombara 4 Gólov
7. AFT Dominik Hunčík 4 Gólov