|
Juraj Šupák

Jozef Antol: Naše úspechy sú odrazom tímovej práce

Niké TOP Liga

Posledným z miest, v ktorom odštartovala sezóna Jeseň 2020, ktorá je momentálne bohužiaľ prerušená je Prešov. V hlasovačke, ktorá prekonávala všetky rekordy na sociálnych sieťach Niké TOP ligy nakoniec zvíťazil tím WILLPAN STARS nad družstvami LOS POLLOS HERMANOS a Eli Academy. My sme si preto pre vás pripravili rozhovor s ich manažérom Jožkom Antolom.

Ahoj Jozef, ako sa máš a ako tráviš momentálne obdobie, počas ktorého sú možnosti športovania veľmi obmedzené?

Jozef: Ako sa zvykne hovoriť v tomto období, tak som pozitívne naladený s negatívnymi výsledkami AG testov (pozn. asi 10ks) (smiech). Popravde, športu v tomto období nevenujem veľa času. Všetok svoj čas investujem do svojej práce. S chalanmi som v kontakte len cez sociálne siete. Neprebieha žiadna príprava ani nič podobné. Chceme sa stavať k tejto neľahkej situácií zodpovedne, takže ak niekto trénuje, tak len individuálne.

V našej hlasovačke ste získali najvyšší počet hlasov. V napínavom súboji, s obrovským množstvom hlasov, ste zdolali tímy LOS POLLOS HERMANOS a Eli Academy. Ste vo vašom meste tým najpopulárnejším tímom?

Jozef: Nevnímam naše mužstvo ako populárne. Skôr to vnímam tak, že viacerým ľuďom ležíme v žalúdku, obzvlášť v Prešove. To, že nás osočujú niektoré mužstvá, ktoré nemajú výsledky a myslia si, že nás to zničí, by mali pochopiť, že nás netrápi žiadny odborník čo doma za počítačom do tmy kričí. Nie je to nič príjemné ak vaši hráči vnímajú akúsi neprajnosť iných ľudí, ale vždy som chalanom vysvetľoval, že je to pre nás jasný signál, že to robíme dobre. Odjakživa platí, že každý sa chce vytiahnuť na majstra. Ak máte výsledky tak sa o vás hovorí. Ak ich nemáte, tak sa o vás nehovorí. Jednoduché ako facka. Preto akýkoľvek nazvime to HATE je signálom, že máte niečo, čo chcú iní. Poviem pravdu chýba mi hlavne v Prešove, trošku zdravého sedliackeho rozumu, rešpektu a pokory v malom futbale. Ja keď som svoj klub zakladal a dostávali sme „školenia“ od súperov v podobe vysokých prehier, tak som sa im išiel poďakovať a s tými najlepšími som sa snažil byť v kontakte. Vždy som si bral inšpiráciu od lepších, a dodnes to tak robím. Všetko dobré sa potom snažím aplikovať u nás v mužstve. Mojim cieľom nie je byť populárnym, ale byť úspešným v tom čo robím. Úspech vo WPS teda nemeráme počtom „followers“ ale počtom trofejí v našej vitríne.


Minulý rok v máji ste triumfovali taktiež vo virtuálnych Majstrovstvách Slovenska, ktoré organizoval Slovenský zväz malého futbalu. Takže to vyzerá, že výhra v rámci Prešova nebude iba náhodou.

Jozef: Z môjho pohľadu nie je malý futbal ešte silným hráčom na sociálnych sieťach. Preto si myslím, že mu práve takého „hlasovačky“ a „súťaže“ môžu dopomôcť k zviditeľneniu. Preto sme neotáľali a zapojili sa do toho. Z tohto miesta teda patrí aj veľká vďaka všetkým, ktorí sa do týchto online súťaží zapojili a verím, že si aj väčšina z vás, vďaka tomuto projektu, nájde cestu k malému futbalu.

Predstav nám bližšie váš tím. Kedy ste vznikli, čo radíte medzi vaše najväčšie úspechy a aké sú vaše ambície do budúcna?

Jozef: Náš vznik oficiálne datujem k 04.09.2016, keď sme odohrali náš prvý zápas pod brandom WILLPAN STARS. Najväčším úspechom sú práve triumfy v TOP lige. Máme ešte 5 miesto z Majstrovstiev SR, čo môžeme považovať za úspech, ale úspechy by som skôr meral počtom prvenstiev v danej súťaži alebo turnaji. Povedzme si pravdu, že niekedy je úspech aj vstať na druhý deň po náročnej oslave turnajov. (smiech)


Ako sa ti páči projekt Niké TOP ligy? Platí aj vo vašom prípade slogan "Malý futbal, veľká vášeň"?

Jozef: Keď som prvý krát videl plagát TOP liga v Prešove, tak som to hneď rozoberal s chalanmi. Bolo to práve v časoch keď sme ešte len dávali dokopy poriadny manšaft. Za mňa je to určite jeden z projektov, o ktorom si myslím, že má budúcnosť. Tento slogan platí aj u nás, no máme ešte jeden, ktorý znie podobne a to:  „Malý futbal – veľký Big Mac po zápase“. (smiech)

Ako sa darí tvojmu tímu v momentálne prerušenej sezóne?

Jozef: Ako som už vyššie spomínal, osobne sa skoro vôbec nestretávame ako mužstvo. Každý všetko rieši individuálne. Počas korony sme mali aj prírastky do rodiny WPS v podobe narodenia detí. Viacerí chalani sú už rodinne založení, takže asi by som sa mal už zamýšľať nad budovaním WILLPAN "kids" STARS (smiech). Samozrejme pre všetky fanúšičky malého futbalu, ostalo u nás aj viacero slobodných fešákov. V prípade záujmu prosíme o follow na našom IG. (smiech)

Máte nejaké špeciálne herné systémy, prípadne taktiku, ktorú sa snažíte v zápasoch dodržiavať?

Jozef: Nikdy sme sa neriadili nejakými systémami. Nič ani netrénujeme. Chalani sú futbalisti od malička, vedia čo majú robiť. Taktiku určite máme v každom zápase. Každý je výnimočný v niečom inom. Niekto dobre bráni, niekto má super pohyb, iný zase vie dávať góly. Najdôležitejšie je vyskladať zostavu tak, aby boli na ihrisku stále hráči, ktorí si rozumejú najlepšie.


Čo vy a turnaje mimo Niké TOP ligu, máte nejaké zaujímavé zážitky?

Jozef: Zážitkov je mnoho. V mužstve sme jedna krvná skupina a rozumieme si tak ako na ihrisku tak aj mimo neho.

Máte v blízkej budúcnosti ambíciu zúčastniť sa turnajov organizovaných SZMF ako sú napr. Niké Winter Cup alebo Niké Majstrovstvá Slovenska?

Jozef: Zažívame najdlhšiu prestávku vrámci športu ako takého, takže určite hneď keď to situácia dovolí, tak budeme hladní po malom futbale a zúčastníme sa každého kvalitného turnaja.


V rámci Prešova nastupujete okrem Niké TOP ligy taktiež v súťaži pod názvom 3b Uličná liga. Aké rozdiely sú medzi týmito dvoma súťažami a nie je náročné pôsobenie v oboch zároveň?

Jozef: Rozdiel je v tom, že Uličná liga aj napriek svojej vyše 40 ročnej tradícii, ak sa nemýlim, sa hráva pravidelne počas víkendov. Kedysi boli chlapi radi, že je konečne víkend a išli si s radosťou zahrať Uličnú ligu. Ak ma pamäť neklame v Prešove bola aj 1. aj 2. Uličná liga a niečo cez 25 mužstiev. To bola paráda. Dnes je ale futbal aj spoločnosť niekde inde a Uličná liga nedostáva toľko pozornosti ako by si zaslúžila. Viacerí uprednostnia piatkový večer a zábavu pred sobotňajším zápasom. Ak sa hraje v nedeľu, tak viacerí chalani majú vtedy zápasy veľkého futbalu. Preto sa k tomu staviame tak, že priorita je pre nás Niké TOP liga. Tá sa hrá cez týždeň a chalani to berú ako večerný tréning spojený s relaxom na pivku po zápase. Víkendy dostávajú väčšiu porciu hracieho času aj chlapci, ktorí sa nevošli na súpisku do Niké TOP ligy. Ja osobne hrávam prevažne víkendy a v Niké TOP lige mi už čoraz viac prislúcha pozícia kouča ako hráča.

Vaša vitrína s trofejami sa pomaličky začína plniť. Ktoré ocenenie si ceníš najviac?

Jozef: Nebudem menovať a vyvyšovať nejaký jeden najcennejší triumf, pretože každé jedno prvé miesto z turnaja má svoj jedinečný príbeh. Vo vitríne WPS máme okrem spoločných trofejí aj pár mojich individuálnych za TOP strelca z turnajov ešte z mladosti, keď moja myseľ chcela a telo to odmakalo. Teraz, keď mi už ťahá na 30tku pomaly začínam pociťovať, že myseľ stále chce, ale telo už nemaká tak ako kedysi (smiech). O to viac sa teším z mojich mladších zverencov, keď vidím ako zaujali moje miesto v zostave.


Úloha manažéra amatérskeho tímu v malom futbale vie byť často nevďačná a stojí za ňou množstvo "neviditeľnej práce". Aké sú najväčšie výzvy, s ktorými sa stretávaš pri riadení tímu (pracovné povinnosti hráčov, zranenia, nováčikovia v tíme, štartovné,...)?

Jozef: Práca s ľuďmi je najťažšia ale zároveň najkrajšia. Či už robíte nejaký biznis alebo vediete skupinu športovcov. Keďže malý futbal je amatérsky šport, tak najčastejšími problémami sú práve dochádzka alebo zranenia. Aj rodina alebo práca častokrát dostáva prednosť pred športom, čo je z môjho pohľadu normálne a správne. Taktiež je potrebné zladiť povahy jednotlivých hráčov, aby si na ihrisku každý s každým rozumel. Čo sa týka nováčikov, tak tomu sme veľmi otvorení a radi prijímame nových členov medzi seba. Ak nám niekto nový charakterovo sadne a má čo ponúknuť mužstvu aj po hernej stránke, tak nie je problém ho zaradiť do našej zostavy. Snažím sa, aby naše mužstvo bolo vyvážené. Preto svoje miesto vo WPS majú starší ostrieľaní harcovníci, no priberáme aj mladé talenty, ktoré budú mať za úlohu ťahať to v blízkej budúcnosti.

Máte v tíme nejaké "hviezdičky", ktoré zaknihovali nejaké individuálne ocenenia, reprezentačné štarty, zápasy v Niké Superlige, prípadne sú známymi persónami v malom futbale?

Jozef: Som presvedčený, že hráčov ako Oliver Luterán, Marián Sabolčík, Dávid Ivanecký alebo Kevin Peter Čekan nemusím predstavovať. Tých mien by som mohol vymenovať oveľa viac, ale o tom mužstvo WPS nie je. Naše úspechy sú odrazom tímovej práce. Hlavne v poslednej sezóne, keď sme po 4 kolách mali na našom konte iba 1 výhru a všetci neprajníci už otvárali šampanské. Nakoniec sme sa aj napriek červeným kartám a zraneniam dokázali zomknúť a vyhrali sme ligu. Dokonca ako prví  v histórií prešovskej Niké TOP ligy sme obhájili titul. Tam sa ukázalo ako hráčom bije srdce pre WPS a aj napriek neúspechom v začiatkoch sme dosiahli vytýčený cieľ. Je veľmi dôležité mať takzvaných rozdielových hráčov v mužstve. No podstatný je každý jeden hráč. Bez našej spoločnej vízie a súdržnosti by sme ani s jednotlivcami nevyhrali nič.


Na ktorý zápas v malom futbale nikdy nezabudneš?

Jozef: Takých zápasov je viac. Opäť by som na to odpovedal tak, že pamätných spomienok zo zápasov je viac a budem spomínať na viaceré z nich ešte dlhé roky. Mne vždy prejde mráz po chrbte ak vidím staré fotky vs aktuálne. Ak vidím, že sme sa rok čo rok niekam posunuli. 

Na záver by sme ťa poprosili o pár slov, ktoré by ste odkázali hráčom a fanúšikom malého futbalu.

Jozef: Všetkým hráčom aj fanúšikom prajem v prvom rade pevné zdravie. Po návrate na trávniky prajem všetkým mužstvám veľa šťastia a hlavne radosť z hry. Sledujte stále svoj progres a buďte práve vy príkladom pre ostatné mužstvá. WILLPAN STARS sa už nevie dočkať, kedy opäť bude bojovať o tie najcennejšie trofeje malého futbalu. 

Naj tímu WILLPAN STARS

Najväčší zabávač: Ferty a Olso

Najpomalší hráč: Šišo, ale už ho dobieham aj JA:D

Najlepší strelec: Po korone JA :D

Najväčší simulant: Náš „Goran Pandev“

Najviac času pred zrkadlom: Kevin „napíš mu“ Čekan

Najväčší nervák: Doglover Lasinho

Najčastejší terč vtípkov: IG Vdiv8 a Monster drak

Legenda tímu: Pre mňa sú legendy všetci a chválabohu všetci sú zatiaľ žijúce legendy

submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. EB EB 3 24:4 9
2. TIK TIKI TAKA 3 17:4 9
3. AFT AFT Wolves 3 9:13 3
4. RC Real Coholics 3 12:15 3
5. PČK Pečienkári 3 10:12 3
6. FCN FC Nealko 3 2:26 0

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 11 Gólov
2. TIK Filip Skala 4 Gólov
3. PČK Leonard Lukáč 4 Gólov
4. TIK Matej Dolník 4 Gólov
5. TIK Marián Kvasňovský 3 Gólov
6. PČK René Duda 3 Gólov
7. RC Jakub Hoffman 3 Gólov