|
Juraj Šupák

Matúš Šturdík: Malý futbal je pre nás šport číslo jedna

Niké TOP Liga

Našou štvrtou zastávkou na ceste za manažérmi tímov pôsobiacich v mestách Niké TOP ligy bola tento krát Nitra. Spomedzi tímov: Trogári, FC Trestná Lavica a Túlavé Citróny obdržal najviac hlasov práve tím FC Trestná Lavica. My sme si preto pripravili rozhovor s ich tímovým manažérom Matúšom Šturdíkom, ktorý nám bližšie predstavil fungovanie ich mužstva.

Ahoj Matúš, ako sa máš a ako tráviš momentálne obdobie, počas ktorého sú možnosti športovania veľmi obmedzené?

Ahojte, mám sa fajn. Všetko čo potrebujem mám. Okrem toho, že mi strašne chýba šport, či už malý futbal alebo klasický, nakoľko aktívne hrávam oba.

V našej hlasovačke ste získali najvyšší počet hlasov. Ste vo vašom meste tým najpopulárnejším tímom?

Neviem či sme najpopulárnejší, ale za tie dva roky sme nazbierali dosť fanušikov, či už v Nitre, alebo v iných mestách, kde sme boli na turnajoch. Týmto by som chcel podakovať všetkým ľuďom, ktorí nám fandia.


Predstav nám bližšie váš tím. Kedy ste vznikli, čo radíte medzi vaše najväčšie úspechy a aké sú vaše ambície do budúcna?

V prvom rade to nie je pre mňa len tím, ale sú ako moja druhá rodina, s ktorými som sa stretával už pred TOP ligou, nakoľko som s veľkou väčšinou chalanov hrával aj futbal. Vznikli sme v roku 2019, kedy sme sa prihlásili do 1.Top Ligy, kde sme obsadili 3. miesto, čo bol veľký úspech, ale jeden z najvačšich úspechov bolo 2. miesto na kvalitne obsadenom medzinárodnom turnaji v Českej Republike v Luhačovciach, ktorý organizoval bývalý ligový hrač Nitry Petr Kašprák. Naše ambície do budúcnosti sú najmä zviditeľniť sa na slovenskej scéne malého futbalu.

Ako sa ti páči projekt Niké TOP ligy? Platí aj vo vašom prípade slogan "Malý futbal, veľká vášeň”?

Projekt Niké TOP Ligy sa mi veľmi páči, nakoľko je to v tejto chvíli u viacerých z nás šport čislo 1. U mňa platí toto heslo určite na 100%, či už v klasickom, alebo v malom futbale.


Ako sa darí tvojmu tímu v momentálne prerušenej sezóne?

Pevne veríme, že sa táto prerušena sezóna neskončí anulovaním, nakoľko po 3. kolách máme 7 bodov a najlepšie mužstva v Niké TOP lige v Nitre už máme za sebou.

Máte nejaké špeciálne herné systémy, prípadne taktiku, ktorú sa snažíte v zápasoch dodržiavať?

Snažíme sa hrať kombinačný futbal s loptou na nohe a zbytočne neodkopávať. Chceme radšej behať s loptou ako bez nej. (smiech) 

Čo vy a turnaje mimo Niké TOP ligu, máte nejaké zaujímavé zážitky? 

Minulé leto sme absolvovali za mesiac 4 turnaje a vždy po turnaji máme posedenie, čo je u nás taká tradícia. Jednu takú pikošku veru mám, kedy jedno auto s našim hráčom (Kofi) a 2 dievčtami išlo za nami na turnaj do Hornej Vsi pri Kremnici, lenže navigačka im ukázala Hornú Ves pri Prievidzi. Takže namiesto toho, aby videli aspoň niečo zo skupinových zápasov, prišli až na konci finálového zápasu. (smiech)


Máte v blízkej budúcnosti ambíciu zúčastniť sa turnajov organizovaných SZMF ako sú napr. Niké Winter Cup alebo Niké Majstrovstvá Slovenska?

Veľmi dúfame, že sa situácia ohľadom Covidu ukľudní a v lete bude možné organizovať Niké Majstrovstvá Slovenska. Ak dostaneme pozvánku, tak by sme tento rok určite prišli.

V októbri minulého roka ste na vašom Facebook účte vysielali zápas s tímom Túlavé Citróny. Ako sa tento nápad rodil a aké boli ohlasy?

Jeden z našich hráčov, ktorý je pracovne v Rakúsku sa ma spýtal, či nevieme sprostredkovať LIVE prenos a nakoľko jeden z našich sponzorov sa tomu presne venuje, tak nám vyšli v ústrety a spravili LIVE presnos, začo im patrí veľká vďaka.



Úloha manažéra amatérskeho tímu v malom futbale vie byť často nevďačná a stojí za ňou množstvo "neviditeľnej práce". Aké sú najväčšie výzvy, s ktorými sa stretávaš pri riadení tímu (pracovné povinnosti hráčov, zranenia, nováčikovia v tíme, štartovné,…)?

Je to dosť nevďačná úloha, hlavne vtedy keď prichádza zápas a treba nomináciu skresať na 11 ľudí, nakoľko je nás v tejto chvíli okolo 20 a väčšinou tých 14 až 15 môže stále chodiť. Tí ktorí sa nezmestia do prvého tímu si chodia zahrať za našu farmu FC Štúrova druhú ligu. Našťastie čo sa týka zranení, sú to drobné zranenia, kde už o týždeň je pripravený každý hrať. Štartovné je vec, s ktorou v tomto tíme nikdy nebol problém.

Máte v tíme nejaké "hviezdičky", ktoré zaknihovali nejaké individuálne ocenenia, reprezentačné štarty, zápasy v Niké Superlige, prípadne sú známymi persónami v malom futbale?

V minulom roku sa k nám pripojil Martin Blaho, ktorý v zime dostal svoju premiérovú reprezentačnú pozvánku.


Na ktorý zápas v malom futbale nikdy nezabudneš?

Na zápas na jeseň minulého roku proti Pivkárom, ktorý sme vyhrali 3:2. Bol to najlepší zápas z našej strany v Niké TOP lige za posledné 3 sezóny.

Na záver by sme ťa poprosili o pár slov, ktoré by ste odkázali hráčom a fanúšikom malého futbalu.

Na záver ak ste sa dočítali až sem tak vám chcem poďakovať za váš čas a dúfam, že sa čoskoro vidíme na trávnikoch. Či už hráči, alebo fanúšikovia.


Naj tímu FC Trestná Lavica

Najväčší zabávač: Richard Holka 

Najpomalší hráč: Matúš Šturdík

Najlepší strelec: Frederik Domasta

Najväčší simulant: Patrik Pajer 

Najviac času pred zrkadlom: Patrik Mikle

Najväčší nervák: Lukáš Machač 

Najčastejší terč vtípkov: Denis Kovač

Netrafí prázdnu bránu: Pavol Demeny

Najväčší plačko: Kristian Bosak 

Legenda tímu: všetci

submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. EB EB 4 28:8 10
2. TIK TIKI TAKA 4 21:8 10
3. PČK Pečienkári 4 15:15 6
4. RC Real Coholics 4 18:21 4
5. AFT AFT Wolves 4 12:18 3
6. FCN FC Nealko 4 8:32 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. RC Jakub Hoffman 6 Gólov
3. TIK Matej Dolník 5 Gólov
4. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
5. TIK Filip Skala 4 Gólov
6. AFT Dominik Hunčík 4 Gólov
7. FCN Matúš Bombara 4 Gólov