|
Juraj Šupák

Marek Bujňák: Bez vášne a lásky nič dobré fungovať nemôže a nebude

Niké TOP Liga

Počas dlhej nútenej prestávky našej obľúbenej Niké TOP ligy sme si na spestrenie času spojeného s čakáním na možné pokračovanie súťaže, pripravili rozhovor s Marekom Bujňákom, manažérom tímu AFT Wolves. V našej hlasovačke na Facebooku a Instagrame dostali najviac hlasov spomedzi tradičných bratislavských tímov: AFT Wolves, Engerau Boys a Brothers. Vlci sa v zatiaľ poslednej skončenej sezóne JAR 2020 umiestnili v bratislavskej Niké TOP lige na štvrtom mieste, keď v zápase o tretie miesto tesne nestačili na tím Farma Áčka.

Ahoj Marek, ako sa máš a ako tráviš momentálne obdobie, počas ktorého sú možnosti športovania veľmi obmedzené?

Čaute. Mám sa dobre, ako po väčšine svojho života. Mám všetko čo potrebujem, nesťažujem sa. Akurát mi chýba malý futbal. Momentálne pracujem ako už x rokov v rodinnej firme Stamones, ktorá je aj generálnym sponzorom nášho tímu. Aby sa chlapci mali čo najlepšie, ja musím makať čo najviac (smiech). Okrem iného ešte tvorím články ohľadom malého futbalu, nášho tímu, respektíve Niké TOP ligy, ktoré nájdeš na našom webe www.wolves.sk.

Koronu som už prekonal, bez väčších príznakov. Väčšie dopady však mala napríklad na 3. sezónu Šariš ligy v malom futbale, ktorú organizujem v Lipanoch. Liga sa nekonala, čo je naozaj škoda, keďže záujem bol veľký. A zároveň v Bratislave sme šlapali ako švajčiarske hodinky, čiže škoda, že sa to prerušilo. A zatiaľ to nevyzerá ružovo.

Predstav nám bližšie tvoj tím. Kedy ste vznikli, čo radíte medzi vaše najväčšie úspechy a aké sú vaše ambície do budúcna?

Vznikli sme spoločne s TOP ligou. V roku 2014 sme začínali na Rapide, v rozliškách, prezliekali sme sa po tme. Logo tímu a názov pochádza z rodnej obce Krásna Lúka. V prvých dvoch sezónach som bol súčasťou hráčskeho kádra aj ja, poväčšine ako brankár. V nultej a prvej sezóne sme sa stali vicemajstrami. Gro tímu tvorili kamoši z EUBA. Hráči, až na zopár výnimiek (Tomáš Milota, Richard Skasko), sme neboli bohvieakí. V ostatných sezónach by taky tím mal čo robiť v 3. lige. Sezónami sa však mančaft formoval. Prišli skúsenejší, napríklad aj Jožko Fekete, Ivan Klinčok či Maťo Čuchran. Pribudlo aj B-čko. Následne množstvo hráčov, väčšinou z EUBA, či východu (Stará Ľubovňa má najväčšie zastúpenie). Hráčov som mal viac než dostatok, tak som vytvoril aj 3. tím, ktorý makal v lige asi 4 sezóny. Počas dvoch sezón som mal dokonca 4 tímy. Avšak niektorí chalani mali problém s dochádzkou. Tak sa to zredukovalo. Momentálne máme Áčko a Bčko, kde mám top hráčov.

Úspechy? No úspech je pre mňa aj menežovať 4. tímy. Samozrejme skvelé umiestnenia rezervy a áčka. V 1. lige sme sa stali 3 krát majstrami, 4 krát vicemajstrami a 3 krát zemiakoví. Škoda, že nám chýba väčší úspech z Majstrovstiev Slovenska. Tam sme skončili najlepšie na 9. pozícii. Ambície máme stále rovnaké. Robiť čo najlepšie meno tímu, starať sa dobre o chlapcov, ktorí robia pre úspech všetko. Do každej sezóny ideme s majstrovskou ambíciou. Je to ale čoraz ťažšie. Obzvlášť keď prišiel do ligy tím Papalalulu, top tím malého futbalu na Slovensku. Chýba mi tam už len FC BPN.


Keďže som s ligou od narodenia, viem ako sa vyvíjala. Za tých takmer 7 rokov, je to markantný rozdiel. Samozrejme k lepšiemu. Od sezóny k sezóne to rastie. Je radosť zúčastňovať sa tohto projektu. Samozrejme, sú veci, ktoré sa mi menej páčia, na ktorých sa určite dá viac popracovať, ale pevne verím ze aj na moje pripomienky príde. Po každej sezóne súťaž pripomienkujem, "kritizujem". Ale s vedením súťaže mám dostatočne dobrý a úprimný vzťah na to, aby sme sa pochopili a vyjasnili si moje nápady či kritiku. Najviac by ma potešili live prenosy, keďže už 5 rokov menežeujem a žijem iba na východe. Popozerať si ligové zapasy naživo, by bolo extrémne. Každopádne vášeň je veľká z každej strany, a výsledky sú tu. Či už Niké Majstrovstvá Slovenska na RTVS, veľký mediálny záujem z väčších turnajov, či snáď blížiace sa Majstrovstvá Európy v Košiciach. Bez vášne a lásky nič dobré fungovať nemôže a nebude.

Ako sa darí tvojmu tímu v momentálne prerušenej sezóne?

Darí sa nám viac než dobre. Bez straty bodu, s výborným skóre. Na súpiskách v Ačku či Bčku mám velké množstvo šikovných hráčov, dokázali by sme urobiť ešte jeden tím (smiech). Rezervu som na sezónu vyskladal báječne. Chalanov to baví,  tešia sa na každý zápas a už sa nevedia dočkať pokračovania. V Ačku už klasicky panuje pohoda. Zatiaľ sme stopercentní, už len zlepšiť dochádzku. Náboj, kvalitu a väčšie vzrúšo však prinesie až play-off. Uvidíme tiež s akým kádrom nastúpime v pokračovaní ligy. Keďže niektorí chlapci sú na Home Office, školopovinní sa zas nudia doma. Je možné, že súpisku ešte doplníme, mám na lane 2 bývalých reprezentantov vo veľkom futbale.


Čo vy a turnaje mimo Niké TOP ligu, máte nejaké zaujímavé zážitky?

My a turnaje... Tak tam sme sa do análov malého futbalu zatiaľ nezapísali. Na klasických menších turnajoch sme sa nezúčastnili. Iba Majstrovstiev Slovenska, tam z toho bolo nešťastné 9. miesto. Jeden medzinárodný turnaj aj vo Zvolene a jeden v Bratislave. Voľajako sa nevieme vyzbierať na lepšie, či väčšie turnaje.

Úloha manažéra amatérskeho tímu v malom futbale vie byť často nevďačná a stojí za ňou množstvo "neviditeľnej práce". Aké sú najväčšie výzvy, s ktorými sa stretávaš pri riadení tímu (pracovné povinnosti hráčov, zranenia, nováčikovia v tíme, štartovné,...)?

Kameň úrazu je často práve štartovné. Ale peniaze boli, sú a budú vždy problém. Pred sezónou sa nám však podarilo uspieť vo výzve od Niké. Z ich Fondu pre budúcnosť športu sme získali ako prvý tím maleho futbalu grant vo výške 1500 Eur. Suma viac než potešila a nesmierne pomohla. Zranenia sa nám ako tak vyhýbajú, ak už nejaké prídu, vieme to svojou širokou súpiskou záplatať. Samozrejme, je to čisto amatérsky šport, chalani majú prácu, futbal, školu, frajerky či milenky, a to ich eliminuje v grandióznejšej dochádzke. Tým, že hrací deň je streda, pár krát sa nám stalo, že chalani si našli hociakú výhovorku o neprítomnosti na zápase, aby si mohli pozrieť svoj Liverpool, či iný klub v Lige Majstrov. Každopádne od sezóny k sezóne sa súpiska obmieňa, respektive dopĺňa, a o nováčikov nie je núdza. Niektorí sa osvedčili, a sú piliermi tímu, niektorí vám nedokážu odpísať či zahlasovať ohľadom účasti na zápase. Aj to mi robí týždeň čo týždeň viac a viac šedivých vlasov na hlave, ktoré mi "chváli" moja priateľka Lucka (smiech).

Máte v tíme nejaké "hviezdičky", ktoré zaknihovali nejaké individuálne ocenenia, reprezentačné štarty prípadne sú známymi persónami v malom futbale?

Hviezdičky sme mali, máme a budeme mať. Na začiatku to bol napríklad Tomáš Milota, ktorý hrával za Skalicu a bol aj reprezentantom v malom futbale. Tiež asi desiatka chalanov v našich dresoch si zahrala v TV seriáli. Momentálne v tíme hviezdi Emil Haladej, ktorý súka góly jedna radosť. Nedávno si tiež zahral v rakúskom pohári proti účastníkovi Európskej ligy LASK Linz. V najbližšej sezóne sa u nás zrejme predstavia bývalé hviezdy veľkého futbalu. Samozrejme je pre mňa každý náš hráč hviezda. Každý člen svorky je dôležitý a aj preto sme tam, kde sme.


Na ktorý zápas v malom futbale nikdy nezabudneš?

Pamätných zápasov je veľa, keďže veľa našich zápasov skončilo výhrou. Samozrejme top zápasy boli tie, ktoré skončili majstrovským titulom. Ale ak teda niečo vyzdvihnem, tak to bude semifinále a následné finále v sezóne Jeseň 2016. Cez semifinálovú odvetu sme sa do finále dostali len vďaka penaltám. A následne vo finále sme odvekého rivala zdolali tiež až po penaltách. To boli pekné nervy ale taktiež pekné oslavy.

Na záver by sme ťa poprosili o pár slov, ktoré by si odkázal hráčom a fanúšikom malého futbalu.

Pozdravujem všetkých fanúšikov športu, malého futbalu a samozrejme všetkých fanúšikov a hráčov nášho tímu AFT Wolves. Špeciálne tých, ktorí dopomohli, aby sa tento rozhovor urobil práve s našim tímom. Chcem samozrejme apelovať na ľudí, aby dodržiavali R.O.R (Rúško - Odstup - Ruky) podľa možností čo najviac. Aby sme sa z tejto pandémie už konečne dostali a začali žiť život ako pred koronou. Pevne verím, že sa nám podarí spoločnými silami situáciu ukľudniť a po lete sa rozbehne nielen malofutbalový život naplno. Tiež chcem pozdraviť tímy, ktoré robia malý futbal so srdcom a robia tomuto športu dobrú reklamu. Vyzdvihol by som najmä: Atletico Trnava, TIKI TAKA, FC BPN, Engerau Boys, či Papalalulu. Tiež by som chcel vyzdvihnúť výkony Juraja Kuhajdíka. Je to hráč par excellence a dlhodobo je najlepším hráčom malého futbalu na Slovensku. Ak bude pôsobiť v Bratislave, nech sa nám ozve. (smiech)


Ďakujeme a držíme palce


Naj tímu AFT Wolves

Najväčší zabávač: Filip Turlík

Najpomalší hráč: Ivan Klinčok

Najlepší strelec: Emil Haladej

Najväčší simulant: Martin Čuchran

Najviac času pred zrkadlom: Emil Haladej

Najväčší nervák: Jozef Fekete

Najčastejší terč vtípkov: Filip Turlík

Legenda tímu: Jozef Fekete


submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. EB EB 4 28:8 10
2. TIK TIKI TAKA 4 21:8 10
3. PČK Pečienkári 4 15:15 6
4. RC Real Coholics 4 18:21 4
5. AFT AFT Wolves 4 12:18 3
6. FCN FC Nealko 4 8:32 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. RC Jakub Hoffman 6 Gólov
3. TIK Matej Dolník 5 Gólov
4. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
5. TIK Filip Skala 4 Gólov
6. FCN Matúš Bombara 4 Gólov
7. AFT Dominik Hunčík 4 Gólov