|
Igor Tabiš

Z ulíc Prešova až do reprezentácie

PRE

Dres TO-DAY Hydrokres oblieka momentálne viacero talentovaných hráčov a reprezentantov. Jedným z nich je aj 25-ročný Tomáš Mikluš. Na klubovej úrovni pozbieral viacero tímových ale aj individuálnych ocenení. Súčasťou reprezentácie je od roku 2018, na vlastnej koži ochutnal atmosféru MS v Austrálii a rovnaké okamihy by si tento rok rád zopakoval aj na Slovensku. Šikovný futbalista prezradil viac v rozhovore.

Tomáš, na úvod skús čitateľom priblížiť, ako si sa dostal k malému futbalu...

K malému futbalu ma priviedol môj otec, už ako malý chlapec som chodieval pozerať, ako hrával Uličnú ligu v Prešove (najstaršia liga v malom futbale na Slovensku). Moje začiatky a prvé odohrané zápasy boli, keď som mal 13 rokov, rovnako som začínal v Uličnej lige. Myslím si, že malý futbal mi pomohol pri rozvoji futbalových schopností pre ten veľký.

V Prešove si súčasťou TO-DAY Hydrokres - mužstva, ktoré má vo svojich radoch hneď niekoľko reprezentantov. Aký cieľ máte v aktuálnej sezóne?

Áno, v mužstve TO-DAY Hydrokres hrávajú viacerí reprezentanti, či už je to Martin Kapraľ alebo Adrián Hricov, ale samozrejme máme aj ďalších mladých šikovných chalanov, na ktorých môžeme do budúcna stavať mužstvo. Cieľom v aktuálnej sezóne je zisk titulu v prešovskej Niké TOP lige, ktorý nám v minulej sezóne ušiel a skončili sme tesne pred bránami finále. Aktuálnu časť sezóny máme skvelo rozohranú, no musíme sa sústrediť na každý jeden zápas a odovzdať na ihrisku maximum a hlavne byť strelecky efektívni, bez toho sa titul vyhrať nedá.


Ako hodnotíš úroveň Niké TOP ligy v Prešove?

Myslím si, že TOP liga v Prešove patrí medzi najlepšie ligy na Slovensku. Ukázali to aj posledné tri ročníky Majstrovstiev Slovenska, kde sa do vyraďovacích kôl dostala väčšina prešovských mužstiev. Nemožno opomenúť aj výber hráčov z prešovskej Niké TOP ligy do národnej súťaže Superligy, kde Prešov taktiež patrí medzi elitu.

Na ktorý okamih v drese TO-DAY Hydrokres spomínaš najradšej? 

Krásnych okamihov v drese TO-DAY Hydrokres bolo veľa, ako aj víťazstiev a trofejí. Medzi tie najcennejšie patrí prvé miesto na MSR 2019, prvé miesto Albena FAN CUP v Bulharsku kde bola medzinárodná účasť mužstiev z 8 krajín, prvé miesto na Niké Winter Cupe 2022 v Korni....


Súčasťou reprezentácie Slovenska si od roku 2018, čo pre teba znamená obliekať najcennejší dres krajiny v malom futbale?

Byť súčasťou reprezentácie Slovenska v malom futbale pre mňa veľa znamená. Je to česť obliekať dres s dvojkrížom na hrudi. Vnímam to ako odmenu za všetko, čo som pre tento šport od mojich 6 rokov obetoval na ihriskách, či už veľkého alebo malého futbalu, ktoré boli a stále sú mojim druhým domovom. Som vďačný za každú strávenú chvíľu pri reprezentácií, nerobím rozdiel medzi tréningom, prípravným zápasom či dôležitým zápasom na medzinárodnej úrovni, vždy chcem vydať zo seba maximum a ukázať, že tam právom patrím.

Spomínaš si ešte na svoj osemfinálový zásah do siete Moldavska na MS v Austrálii? 

Samozrejme, pamätám si to veľmi dobre, keďže to bol môj prvý gól za "A" mužstvo na MS. Gól padol po rohovom kope, keď sa až na druhý pokus podarilo Ivanovi Buchelovi poslať prihrávku skrz bránkovisko na "zadnú tyč", kde som nebol dostatočne bránený súperovým hráčom a stačilo to len doťuknúť do prázdnej brány. Bol to neopísateľný pocit, o to viac ma tešil tento gól, pretože mal taktiež zásluhu na postupe Slovenska do ďalšieho kola vyraďovacej fázy. Ale nie je to iba týmto gólom, prečo spomínam v dobrom na tieto MS. Musím povedať, že celý turnaj bol organizačne na dobrej úrovni s kvalitným obsadením mužstiev z celého sveta, takže mohli sme vidieť a porovnať si naše kvality s mužstvami iných krajín. Taktiež sme mali dostatok času spoznať aj mesto Perth, ktoré sa mi veľmi páčilo architektúrou, kultúrou a hlavne prostredím. V meste sa nachádza veľa parkov, v jednom z nich, ktorý sa volá Heirisson Island sme mali možnosť pohladkať kenguru. Boli to krásne chvíle, na ktoré spomínam veľmi rád. 


Tento rok bude sviatok malého futbalu na Slovensku v Košiciach, ako zatiaľ hodnotíš prípravu našej reprezentácie na spomínané majstrovstvá Európy? Si spokojný so žrebom základnej skupiny? 

Prípravu na očakávané ME v Košiciach hodnotím veľmi dobre. Mali sme veľa reprezentačných zrazov, kvalitných tréningov, či prípravných zápasoch na medzinárodnej úrovni, ktoré nám ukázali, na čom je ešte potrebné popracovať . Pred odštartovaním bude potrebné ešte doladiť nejaké detaily a turnaj sa môže začať. Myslím si, že skupina A je obsadená kvalitnými mužstvami aj napriek tomu, že Poliakov som ešte na medzinárodnej úrovni nevidel, nemyslím si, že to bude ľahký zápas pre slovenskú reprezentáciu. V každom zápase bude dôležité podať maximálne kvalitný výkon bez ohľadu na to, proti komu Slovensko nastúpi, či už je to papierovo "slabší" alebo "silnejší" súper.

V minulom roku si sa prepracoval do najlepšej zostavy roka SZMF - prekvapilo ťa to? Aké boli tvoje pocity?

Som nesmierne rád ,že sa mi podaril takýto úspech. Musím sa priznať, že som to vôbec nečakal, pretože v "hre" o top 6 bolo veľmi veľa hráčov a o to viac si vážim toto ocenenie.

Čo hovoríš na projekty SZMF ako sú Niké Superliga či Winter Cup? 

Projekty ako Niké Superliga, Winter Cup alebo Majstrovstvá Slovenska, ktoré vznikli vďaka veľkej usilovnosti SZMF sú len ďalším dôkazom toho, že malý futbal na Slovensku rastie nesmierne rýchlo. Rastie popularita tohto športu a taktiež aj chuť hráčov sa zapojiť a predviesť čo dokážu na ihrisku. Už teraz majú zápasy kvalitnú úroveň, ale aj napriek tomu si myslím, že kvalitatívne po hernej stránke by sa tieto podujatia mali a aj sa posunú ešte o pár levelov vyššie. Verím ,že ME v Košiciach pomôžu k ešte rozsiahlejšej propagácií tohto športu a k malému futbalu sa pripojí ešte oveľa širšia skupina ľudí, ktorí buď váhali, či majú začať, alebo doteraz ešte o tomto športe nepočuli.


Na akej pozícii sa na ihrisku cítiš najlepšie? Čo charakterizuje tvoju hru?

Mojou obľúbenou pozíciou je hra v strede ihriska. Samozrejme, pri malom futbale to nemám ako prioritu. V malom futbale je veľmi dôležité vedieť hrať na každej pozícií, možno okrem pozície brankára (na to tam sú iní experti), pretože súčasťou maleho futbalu je veľa pohybu a výmena pozícií hráč za hráča, takže ak sa v zápase dostanem na pozíciu obrancu, nerobí mi to žiaden problém.

Ako sa dajú skĺbiť pracovné povinnosti s tými futbalovými?

Skĺbenie práce s malým a taktiež aj veľkým futbalom mi nerobí žiadne starosti. Všetky súťaže sú časovo veľmi dobre nastavené. Niké TOP liga sa hráva v pondelok alebo utorok, vtedy mám voľno od veľkého futbalu, takže to stíham. A čo sa týka Niké Superligy alebo reprezentačných zrazov, s tým som nemal doteraz taktiež problém, vždy som sa vedel uvoľniť ako z práce, tak aj z veľkého futbalu.


Čo by si chcel v tomto kalendárnom roku dosiahnuť v rámci malého futbalu? 

Dúfam, že v tejto sezóne TOP ligy sa nám podarí získať titul s TO-DAY Hydrokres. No najviac by ma potešila miestenka na ME 2022 v Košiciach, toto je môj cieľ. Najväčšiu radosť by mi spravilo to, ak by si naša krajina hrala na ME v Košiciach o medaily.

Posledné slovo na záver...

Na záver by som chcel srdečne pozvať všetkých priaznivcov malého futbalu do Steel Arény v Košiciach, kde sa od 4.6.2022 uskutočnia Majstrovstvá Európy. Príďte si vychutnať to najlepšie, čo ponúka európsky malý futbal. Verím, že sa podarí vypredať Steel Arénu a diváci vytvoria fantastickú atmosféru na tribúne, ktorá povedie slovenských reprezentantov čo najďalej na tomto turnaji.

submenu

Tabuľka

Prešov (PRE) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. TDH TO-DAY 9 46:22 23
2. JF Jafa Team 9 43:26 19
3. EIS EKOPRIM 9 62:35 17
4. LOS LOS POLLOS 9 36:23 17
5. 4SP 4 SPORT 9 58:41 16
6. DOB Dobri Bobri 9 48:40 12
7. ELI Eli Academy 9 31:50 10
8. WIL WILLPAN STARS 9 37:46 9
9. SSG SARIS SG 9 43:67 7
10. GAV Gavaľire 9 25:79 0

štatistiky

Prešov (PRE) 1. TOP Liga
1. EIS Lukáš Eliáš 21 Gólov
2. EIS Lukáš Hricov 14 Gólov
3. WIL Marián Fedor 12 Gólov
4. DOB Mário Švec 10 Gólov
5. TDH Miroslav Hvizdoš 10 Gólov
6. DOB Michal Kralovič 10 Gólov
7. 4SP Mário Rabatín 10 Gólov