|
Ondrej Kačmár

Ondrej Kačmár : Dúfam, že to najlepšie príde na koniec

PRE

Čakanie na reštart sezóny sme sa rozhodli skrátiť si sériou rozhovorov s manažérmi tímov. O každom z tímov sa dozviete napríklad ako sa dostal k Niké TOP lige v Prešove, ako sa pripravujú na zápasy, alebo aké sú ich ciele do budúcnosti. Našim ďalším respondentom bol Ondrej Kačmár, manažér TO-DAY Hydrokres a viceprezident Slovenského zväzu malého futbalu.

Predstavte nám v skratke svoj tím

Náš tím bol dlhé roky v popredí 3b Uličnej ligy . Viacero rokov sme bojovali o prvé priečky v tejto lige, a niekoľkokrát sme ju aj vyhrali . Aj posledný ročník 3b Uličnej ligy  sa nám podarilo vyhrať. Viackrát sme sa zúčastnili aj na Majstrovstvách Slovenska, kde sme raz vybojovali titul, a raz boli druhí. V celoslovenských súťažiach sme spolupracovali aj s hráčmi terajšieho Vokup klim, nakoľko to pravidlá dovoľujú a zo skúsenosti viem, že je veľmi zložité poskladať dobrý tím na vrcholné podujatie .

Ako ste sa dostali k Niké TOP lige?

Keďže som vo vedení Slovenského zväzu malého futbalu , kde je prezidentom Peter Králik, ktorý je zároveň majiteľom TOP ligy, tak sme spolu dosť dlho diskutovali o tom, či bude pre Prešov prínosom otvorenie novej mimo víkendovej ligy, keďže u nás fungovala najstaršia liga na Slovensku 3b Uličná liga v ktorej vyrástlo veľa skvelých hráčov aj reprezentantov Slovenska v malom futbale. Pochopil som, že je iná doba ako kedysi, keď hráči boli ochotní odohrať ráno zápas Uličnej ligy, a poobede ešte ísť a odohrať zápas vo veľkom futbale ,tie časy, keď sa hráči z Uličnej ligy doslova zgrupovali do mužstiev vo veľkom futbale, lebo pochopili, že im zohratosť a technika z malého futbalu pomáha aj v tom veľkom, bohužiaľ tie časy sú už preč. Drvivá väčšina mladých hráčov už nie je ochotná odohrať dva zápasy v jeden deň, a okrem toho aj väčšina trénerov veľkého futbalu nevie využiť potenciál zohratosti a rozvoja individuálnych technických schopnosti hráčov, ktorí hrajú malý futbal. Keďže sa veľký futbal hráva cez víkend , tak logicky bolo dobrou alternatívou vpustiť TOP ligu do Prešova, aby aj mladí hráči mohli okúsiť chuť malého futbalu.

TOP ligu ste hrávali už pred dvoma rokmi, kedy sa Vám ju podarilo aj vyhrať, teraz ste sa po dvoch rokoch vrátili. Ako hodnotíte kvalitu súťaže predtým a teraz ?

Áno, už pred dvoma rokmi sme vstúpili do tejto ligy. Mojim zámerom, bolo hlavne stmeliť a zohrať kolektív s ktorým sme nastupovali v najvyššej slovenskej súťaži a to Superlige za Prešov, kde sme sa v každom doterajšom ročníku dokázali dostať až do finále. Vo vtedajšom období sme nemali v TOP lige konkurenciu, mal som k dispozícií veľmi kvalitný tím, ale bohužiaľ pre našich hráčov to bola veľká záťaž . Mali toho naozaj veľa, veľký futbal, 3b Uličná liga, TOP liga, Superliga.... Bohužiaľ prišlo niekoľko nepríjemných zranení , ktoré v konečnom dôsledku nepomohli mojej myšlienke o zohratí kolektívu, ale naopak práve na koniec sezóny, kde sme hrali finále Superligy nám chýbalo niekoľko základných hráčov. Som veľmi  rád, že TOP ligu v Prešove začalo hrať množstvo mladých hráčov, keďže som stál pri príchode TOP ligy do Prešova, tak som stále jedným očkom sledoval úroveň v tejto lige, a videl som tu veľký potenciál . Už teraz je vidieť, že veľa hráčov dozrieva, naberajú spolu s vekom nové skúsenosti a dokazujú, že v Prešove máme veľa kvalitných hráčov a nie je náhoda, že reprezentační tréneri nás sledujú veľmi pozorne a do reprezentačných výberov zaraďujú veľa Prešovčanov.


Ako vyzerá vaša príprava na zápasy ?

Túto otázku dostávam veľmi často aj kvôli Superlige, a stále musím odpovedať rovnako. Malý futbal je amatérsky šport, je založený na ochote hráčov si zahrať futbal pre radosť a v týchto podmienkach ja som len rád, keď prídu hráči odohrať ligu a nie to ešte absolvovať spoločnú prípravu.

Koho považujete za kľúčových hráčov Vášho tímu ?

V našom tíme sa opierame o hru skúsených hráčov s reprezentačnými skúsenosťami, ktorých dopĺňajú mladí hráči. Som rád ,že máme veľmi kvalitných brankárov, na ktorých sa môžeme vždy spoľahnúť . Menovať hráčov nebudem, som toho názoru, že v kolektívnom športe je najdôležitejší celý kolektív .

Na ktorý zápas máte najlepšie spomienky ?

Zatiaľ stále nie je ukončená základná časť tejto sezóny, takže stále dúfam, že to najlepšie príde na koniec.

Okrem Niké TOP ligy sa pravidelne zúčastňujete aj rôznych turnajov, ako Niké Majstrovstvá Slovenská alebo Niké Winter Cup. Čo považujete za vaše najväčšie úspechy ?

Áno, pravidelne chodievame na tieto akcie organizované Slovenským zväzom malého futbalu a patríme vždy medzi favoritov. Na Slovensku náš tím už dobre poznajú, každý sa na nás chce vytiahnuť a ide na sto percent, takže je to veľmi ťažké na nich uspieť, ale tak, ako som už spomínal, podarilo sa nám zopárkrát uspieť. Môžem ešte spomenúť výhru na medzinárodnom turnaji v bulharskej Albene.


Váš tím patrí k jedným z najúspešnejších na Slovensku. Čo považujete za kľúč k úspechu ?

Ja osobne som pri malom futbale už veľmi dlho, vždy som sa snažil vybrať čo najlepších hráčov, hráčov ktorí majú srdce pre malý futbal, sú ochotní malému futbalu aj čo to obetovať. Môžem s odstupom času povedať, že som mal veľké šťastie pri výbere hráčov, či už do oblastnej ligy, ale keďže som bol aj viackrát tréner reprezentácie, tak aj do reprezentačných výberov.

Dlhé roky ste pôsobili v 3b Uličnej lige, teraz ste druhú sezónu v Niké TOP lige. Ako by ste opísali rozdiel medzi týmito dvoma ligami ?

Ten hlavný rozdiel bol v termíne, kedy sa ktorá liga hrávala, to znamená, že jedna sa hrala cez víkend v doobedňajších hodinách a druhá cez týždeň vo večerných hodinách. Už som sa vyjadril v čom vidím hlavný problém 3b Uličnej ligy, bohužiaľ bola prestarnutá  a okrem toho, veľkým problémom bolo aj to, že bol kvalitatívny rozdiel medzi tímami. Dosť by pomohlo, keby bolo dosť tímov na dve ligy, prvú a druhú. To považujem za prioritu aj pre TOP ligu, aj tu v minulosti hrávalo viacero slabších tímov, keďže prehrávali výrazným rozdielom, tak ich to omrzelo. Cieľom nie je dať priestor len najlepším hráčom a tímom, ale práve aj slabším amatérskym hráčom, ktorí majú chuť si zahrať malý futbal.


 Aké sú vaše plány do budúcich sezón ?

To čas ukáže, dôležité bude, ako budú k tejto súťaží pristupovať samotní hráči. Máme rozbehnuté viaceré súťaže, takže budeme bojovať o čo najlepšie umiestnenie v každej z nich. V tomto roku sa prvýkrát spustí nový projekt SZMF a to Superliga U23, kde vidím veľké šance na dobré umiestnenie , keďže vidím v TOP lige Prešov veľa skvelých mladých hráčov.

Liga sa už pomaly blíži ku koncu, aké zloženie play-off očakávate a koho tipujete za víťaza?

Je mi ľúto, že sa liga nedohrala v minulom roku. My už máme play-off istú, takže už len čakáme na súpera. Tým, že je liga celkom vyrovnaná, tak ešte stále sa môžu play-off zamotať. A ako to poznáme, tak v play-off je každý schopný aj vyhrať, aj prehrať, hrá sa na jeden zápas, a tam rozhoduje momentálna forma a a zloženie tímu. Ja viac uznávam klasickú ligu, kde sa hrá minimálne dvojkolovo, je to spravodlivejšie .

Na záver by sme Vás poprosili o pár slov, ktoré by ste chceli odkázať fanúšikom malého futbalu.

V prvom rade, chcem sa všetkým fanúšikom poďakovať, že majú radi malý futbal a ,že v hojnom počte chodia na zápasy TOP ligy. Fanúšikovia sú dôležitou súčasťou každého športu. Ja pevne verím, že sa už konečne v tomto roku v júni podarí zorganizovať toľko odkladané Majstrovstvá Európy v malom futbale v Košiciach, kde očakávame veľa fanúšikov a spoliehame sa na ich podporu.


submenu

Tabuľka

Prešov (PRE) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. TDH TO-DAY 9 46:22 23
2. JF Jafa Team 9 43:26 19
3. EIS EKOPRIM 9 62:35 17
4. LOS LOS POLLOS 9 36:23 17
5. 4SP 4 SPORT 9 58:41 16
6. DOB Dobri Bobri 9 48:40 12
7. ELI Eli Academy 9 31:50 10
8. WIL WILLPAN STARS 9 37:46 9
9. SSG SARIS SG 9 43:67 7
10. GAV Gavaľire 9 25:79 0

štatistiky

Prešov (PRE) 1. TOP Liga
1. EIS Lukáš Eliáš 21 Gólov
2. EIS Lukáš Hricov 14 Gólov
3. WIL Marián Fedor 12 Gólov
4. TDH Miroslav Hvizdoš 10 Gólov
5. DOB Michal Kralovič 10 Gólov
6. 4SP Denis Havira 10 Gólov
7. 4SP Mário Rabatín 10 Gólov