|
Igor Tabiš

Veľké bilancovanie roku 2021 z pohľadu šiestich organizátorov Niké TOP ligy

Niké TOP Liga

S blížiacim sa záverom tohto roka prichádza priestor na bilancovanie. Šesť organizátorov a desať otázok. Prečítajte si rozhovor s mužmi, ktorí stoja za oponou Niké TOP ligy vo svojich mestách.

Humenné, Prešov, Piešťany, Nitra, Trnava a Bratislava. Organizátorom Niké TOP ligy sme v týchto mestách položili nasledujúcich desať otázok:

Peter Barnišin (Humenné): Rok 2021 v humenskej Niké TOP lige mal menej mužstiev ako v roku 2020, ale väčšiu kvalitu, tímy nenechali nič na náhodu a posilnili sa o zvučné mená. V tohtoročnej edícii nebol slabý zápas, potešila aj divácka kulisa hlavne v zápasoch nováčika z Energobytu. S celkovým priebehom môžem byť ako organizátor veľmi spokojný, latka je nastavená vysoko.

Ondrej Kačmár (Prešov): Hodnotím ho pozitívne, podarilo sa nám získať sponzora, rozbehnúť Instagram a prilákať nové tímy. TOP liga sa taktiež teší veľkej obľube divákov, ktorí ju pravidelne navštevujú. Myslím si, že každým rokom sa kvalita ligy zlepšuje a vie o náš čoraz viac ľudí.

Martin Chnápko (Piešťany): Rok 2021 bohužiaľ pokračoval v zlom sne z roku 2020, kedy nás obmedzenia viackrát stopli, dokonca až do júna a zapríčinili napokon vynechanie celej jednej sezóny Jar/2021 nakoľko sa v letných mesiacoch dohrávala jesenná časť 2020. Mesiac November priniesol opäť ďalšiu vynútenú stopku a tak Niké TOP liga mohla z celého roka fungovať v princípe iba 5 a pol mesiaca. Navyše sa veľmi často muselo hrať bez divákov, čo nás veľmi mrzelo. Na druhú stranu v časoch, keď nám kompetentní povolili hrať mala piešťanská Niké TOP liga vysokú úroveň a bolo vidno, že hráči tejto možnosti odovzdávajú maximum a sú za ňu vďační. Z tohto miesta by som sa chcel preto poďakovať každému kto v tomto bláznivom a náročnom roku priložil ruku k dielu a zabezpečil, že Niké TOP liga v Piešťanoch, ale aj ostatných mestách sa mohla v rámci obmedzení odohrať a priniesť radosť každému z nás od zástupcov SZMF, cez konkrétne v Piešťanoch, klubu PFK Piešťany, kameramanovi, rozhodcom, manažérom jednotlivých tímov a v neposlednom rade hráčom a fanúšikom.

Martin Chnápko - Piešťany

Peter Zelenák (Nitra): Rok 2021 bol šialený, v jeden rok sme hrali dve jesenné sezóny, ale ani jednu jarnú. A aj z tých dvoch jesenných sme jednu hrali v lete (úsmev). To len tak nevymyslíš. Ale inak to bol veľmi dobrý rok!

Stanislav Chudík (Trnava): Bol to náročný rok, ktorý nám však priniesol veľa radosti. V Trnave Niké TOP liga rastie, z čoho máme aj spolu s Marekom Bajčim veľkú radosť. Pre Trnavu by som tento rok mohol označiť určite za prelomový.

Matúš Kocún (Bratislava): Rok 2021 bol veľmi náročný nie len z hľadiska športu ale hlavne po aj stránke bežného života. Z pohľadu Niké TOP ligy sme stihli odohrať maximum, čo sa dalo. V podstate sme nestihli odohrať len halový turnaj Niké TOP liga Winter Cup 2021, inak sme odohrali takmer dve klasické plné sezóny a navyše aj novú letnú edíciu Summer league, kedy sme chceli využiť uvoľnenie opatrení a priniesť tímom možnosť baviť sa malým futbalom aj cez leto, keďže sme dostali veľa podnetov na vznik tejto súťaže. Takže musíme to hodnotiť kladne, aj keď organizácia bola veľmi náročná, pretože nie len my organizátori sme to mali náročnejšie, ale aj samotní manažéri to mali skrz pandémie náročnejšie pri zostavovaní súpisky na zápasy. Obrovský klobúk dole aj pred našimi rozhodcami, ktorí mali toho naozaj veľa. Keďže sa hralo počas letných termínoch a počas sprísnených opatrení, nebolo vždy jednoduché zaobstarať rozhodcu. Takže viacerí z nich išli na svoje maximum a obetovali súťaži ozaj veľa času. To isté platí o našom pomocnom personále na čele s koordinátormi Maťom Glaserom a Thomasom Issom, ktorí aj počas tohto roku museli vydať zo seba ešte viac energie ako obvykle.

2.V čom vidíš najväčšie pozitívum ligy za spomínaný rok?

Peter Barnišin (Humenné): Pozitívum je jednoznačne v kvalite zápasov a kvalite hráčov, na zápasy sa dalo pozerať a boli výbornou reklamou na malý futbal v meste Humenné.

Ondrej Kačmár (Prešov): To, že sa liga stále rozrastá. Každú sezónu pribudne nejaký nový tím, ktorý "zamieša kartami". V tejto sezóne sme sa spojili s 3b Uličnou ligu a dve z troch mužstiev ,ktoré k nám z tejto ligy prišli, sú kandidátmi na titul.

Martin Chnápko (Piešťany): Najväčším pozitívom je jednoznačne rastúca herná kvalita Niké TOP ligy Piešťany a pribúdanie nových tímov. Taktiež je to aj zlepšovanie organizačnej stránky, manažéri sú komunikatívni a spoločne sa vždy snažíme nájsť najvhodnejšie riešenie akejkoľvek situácie a to platí aj zo strany klubu PFK Piešťany, ktorého zázemie využívame. Ďalej je to stále väčšie utužovanie vzťahov v rámci našej piešťanskej komunity nadšencov malého futbalu a vznikajúce nové a nové priateľstvá, ktoré ešte posilňuje pozápasové posedenie tímov v bare. No a ako som už spomínal, najväčším pozitívom uplynulého roka je vôbec to, že sme aj za ťažkých časov dokázali odohrať takú porciu zápasov.

Peter Zelenák (Nitra): Najväčšie pozitívum ? Určite v tom, že kvalita aj popularita ligy stúpa. Tímy hrajú pekný futbal, ktorým si získavajú srdiečka fanúšikov čo bolo vidieť aj na finálových zápasoch.


Stanislav Chudík - Trnava

Stanislav Chudík (Trnava): Podaril sa nám naplniť veľký cieľ, ktorý sme si dali. Máme od jesene 24 tímov, máme tri úrovne ligy. Veľkým pozitívom je aj to, že už nikto nemôže povedať, že sme dali niekoho do vyššej súťaže len tak. Každý tím ide úplne od nuly a začína v najnižšej súťaži. Liga tím dostalo istú logickú postupnosť, tak ako to má byť. Niké TOP liga je v Trnave pojem, o ktorom sa začína rozprávať na každom rohu, čoho dôkazom sú aj čísla návštevnosti na zápasoch. Posledné finále sledovalo vyše 400 fanúšikov. Vtedy vidíme, že to čo robíme a koľko času do toho s Marekom Bajčim vkladáme, má zmysel.

Matúš Kocún (Bratislava): Pre mňa je najväčšie pozitívum to, že sme celý čas cítili podporu manažérov a hráčov, aby sa liga spustila aj za sťažených podmienok. Jednoducho sa ukázalo to, že naši hráči chcú hrať malý futbal, a to bola pre nás najsilnejšia motivácia urobiť maximum pre to, aby sme spustili všetky súťaže. V tomto duchu som rád, že sa preukázal aj veľký záujem o letnú edíciu súťaže, do ktorej sa zapojilo až 26 tímov! Za najväčšie pozitívum tak považujem podporu hráčov, spoluprácu manažérov počas celého roka a to, že sa nám prakticky podarilo odohrať maximum, čo nám opatrenia povoľovali.

3.Ktorý tím v súťaži sa prezentoval najsympatickejším futbalom?

Peter Barnišin (Humenné): V tomto ročníku ťažko vyhodnotiť mužstvo s najkrajším futbalom, o pohľadný futbal sa snažilo viac mužstiev, no z môjho pohľadu najefektívnejšie hral Energobyt a najkrajšie Vodomont a mladíci z Realu Madrid.

Ondrej Kačmár (Prešov): V tejto "ankete" mám viacerých adeptov. Viaceré mužstvá sa u nás prezentujú technickým futbalom, myslím si, že medzi ne patria najmä TO-DAY Hydokres, Eli Academy, WILLPAN STARS alebo Šarišska Chiža. Minulú sezónu sa veľmi pekným futbalom prezentovali taktiež hráči Futbal Bazar Team, ktorý bol zložený hlavne z mladých hráčov z Tatrana Prešov.

Martin Chnápko (Piešťany): Každý z tímov hrá svoju špecifickú hru a musím tímy pochváliť, že žiadny v piešťanskej Niké TOP lige nehrá systémom "Park the bus", prípadne odkopávanie lôpt "do kukurice". Nebolo by teda fér zostavovať akýkoľvek rebríček sympatickosti a vyberať iba jeden tím. Osobne si veľmi rád pozriem zápas každého jedného z nich.

Peter Zelenák (Nitra): Toto je veľmi ťažká otázka, pretože každý tím má svoj vlastný štýl a taktiku ako hrá futbal. No veľmi pekný futbal hrajú chalani z tímu FC Vioňáci, sú to nováčikovia v našej súťaži. Je vidieť, že sú zohratí a už nejaký ten čas spolu trénujú a hrajú veľký futbal.

Stanislav Chudík (Trnava): Podľa mňa je veľmi ťažké vypichnúť jeden tím. Máme veľké množstvo kvalitných tímov. Samozrejme majster - Atletico, hrá na oko veľmi atraktívny malý futbal. Páči sa mi emócia a nasadenie Young Boys. Viaceré tímy prichádzajú na zápasy s fanúšikmi, ktorí ich podporujú, ako napríklad SFC Kopánka alebo Weeknd Utd. Nechcem zabudnúť aj na nové tímy, ktoré prišli a hneď ukazujú, že malý futbal hrať vedia. Či už je to Old Guard, Atomik alebo Katenačo.


Matúš Kocún (Bratislava): Tímov je v súťaži veľmi veľa, takže menovať jednotlivé tímy je veľmi náročné. Ak by som však mal spomenúť príjemné prekvapenia aspoň z našej najvyššej súťaže, tak je to z jarnej časti určite tím GPS Ovsište a Pergami team. V tej jesennej časti by som určite spomenul tím Aktivizér, ktorý ako nováčik dokonca vyhral B-skupinu 1. TOP Ligy a tím Corpona, ktorá sa po niekoľkých sezónach vrátil medzi elitu a súperov poriadne potrápil, obzvlášť výhra nad Papalalulu šokovala všetkých, keď náš majster okúsil chuť prehry po veľmi dlhých mesiacoch. Spomenul by som určite aj El Dvory United. Tento tím neprehral niekoľko sezón po sebe a zaslúžene sa dostal do elitnej súťaže, kde im sezóna nevyšla podľa predstáv, ale ich team spirit je obdivuhodný. Rád by som spomenul aj druholigistu a veľmi sympatický tím Ako chcete, ktorý v jesennej časti pôsobí veľmi suverénne a je veľa škoda, že práve v tejto sezóne nie sú súčasťou prvej TOP ligy, pretože by určite zamiešali kartami.

4.Ktoré mužstvo súťaže urobilo za posledný rok najväčší progres?

Peter Barnišin (Humenné): Víťaz súťaže Energobyt minulý rok pozeral zápasy iba spoza čiary, teraz sa prihlásili a vyhrali s prehľadom, takže určite Energobyt.

Ondrej Kačmár (Prešov): Ak to beriem v priebehu rokov, tak to určite bude Eli Academy. V ich úplne prvej sezóne (jeseň 2018) dokázali obsadiť druhé miesto a odvtedy sa hľadali. Vždy sa prezentovali pekným futbalom, ale mali problém dostať sa do play-off. Minulú sezónu sa však posilnili o kvalitných hráčov a získali tak svoj premierový titul. Myslím si,že kľúčovú úlohu v tom zohral najmä Tomáš Dyačovský, ktorý výrazne pomohol ich obrane. Ak to však vezmem z pohľadu sezón (Jeseň 2020 - Jeseň 2021) , tak to bude M&M Team - minulú sezónu obsadili posledné miesto, keď za celú sezónu získali len 3 body v zápasoch o umiestnenie, túto momentálne figurujú na ôsmom mieste a dokázali poraziť tímy ako VOKUP klim, alebo Šarišska Chiža. Zlepšili sa najmä v premieňaní šancí čo bola ich najväčšia slabina minulú sezónu.

Martin Chnápko (Piešťany): Za najväčších "skokanov roka" aj keď možno nie bodovo ale herne určite by som označil jednoznačne mužstvá FC Dart, ktorý prešiel výrazným posilnením kádra a DaXtav, ktorý tvorí vynikajúca súdržná partia, ktorá je zároveň aj najstaršia v lige hrajúca spolu dlhú dobu ale až v poslednom roku naozaj prepli na ten vyšší level, ktorý trápi aj veľkých favoritov. Najväčší výsledkový progres zaznamenal tím MUSHLA S.C., ktorému sa až v poslednej sezóne podarilo dobré výkony premeniť aj na výraznejšie bodové zisky a prebojovať sa do playoff dokonca z druhého miesta po základnej časti.


Peter Zelenák - Nitra

Peter Zelenák (Nitra): Určite tím Real Menič Mostná. V sezóne jeseň 2020 skončili na treťom mieste a v poslednej sezóne jeseň 2021 skončili ako majstri 2. ligy. Celú súťaž išli bez prehry, až na posledný zápas kde im tím FC Štúrova dal stopku. Táto prehra im už však nijako neublížila a tím Real Menič Mostná postupuje do prvej ligy.

Stanislav Chudík (Trnava): Keď máme hovoriť o progrese a vzraste kvality hry, tak podľa mňa SFC Kopánka, ktorá je dobre vedená. Pár skúsenejších hráčov diriguje tých mladších a je tam vidieť sezónu po sezóne isté herné zlepšenie. Potvrdili to aj na MSR 2021 v Košiciach, keď v prvom zápase porazili vtedajšieho úradujúceho majstra - FC BPN Bratislava. Rád však spomínam na posledné finále Young Boys vs. Atletico Trnava, kde Young Boys ukázalo, že vie byť Atleticu vyrovnaným súperom. Na jeseň tím okolo manažéra Peťa Kozáka ešte neokúsil prehru.

Matúš Kocún (Bratislava): Na toto je veľmi ťažké odpovedať, ale určite by som tu opäť spomenul Pergami team, Corpona a tím Aktivizér, kde je vidieť obrovský herný posun. Tradičné tímy ako TIKI TAKA, AFT Wolves, Engerau Boys, Papalalulu a iné si držia stabilne vysokú úroveň, ale tie prvé menované určite prekvapili a vidno za nimi kus práce.

5.S ktorým tímom v súťaži sú najväčšie problémy?

Peter Barnišin (Humenné): Žijeme si spokojným životom, Niké TOP liga v Humennom sa nesie v kamarátskom duchu. Našli sme aj správnych rozhodcov, až na pár diskutabilných rozhodnutí bol v našej lige úplný klídek. Sem tam ťažko veci znášajú manažéri BNP a Promobile.

Ondrej Kačmár (Prešov): Som rád, že k tejto otázke môžem odpovedať, že so žiadnym. Hlavne, čo sa týka rozpisov zápasov, nikto nemá špeciálne požiadavky a snažia sa prispôsobiť. To isté platí aj pri prekladaní zápasov, tímy sa zväčša snažia si navzájom vyhovieť.


Ondrej Kačmár - Prešov

Martin Chnápko (Piešťany): Verím, že časy problémových ani nie tímov ale skôr jednotlivcov sú za nami a bola to taká úvodná daň, kedy sme sa aj my učili na svojich chybách a zároveň tímy spomedzi seba vyfiltrovali problémových jedincov. V TOP liga Piešťany sa naozaj utvorila vynikajúca komunita ľudí, ktorí sa malým futbalom v prvom rade bavia a aj keď v niektorých zápasoch emócie lomcujú každým hráčom, chalani si to po zápase vedia v pokoji vysvetliť. Červené karty, ktoré sa občas objavia sú skôr ojedinelým skratom jednotlivca ako problémom tímu. Verím, že v duchu fair play budeme len napredovať.

Peter Zelenák (Nitra): Tak toto je veľmi prekérna otázka... v Nitre nemáme problém s tímami. Manažéri tímov odvádzajú skvelú prácu, za čo im patrí veľká pochvala. V Nitre sú skôr problémoví jednotlivci a tých ani netreba menovať, všetci vieme o koho ide (úsmev).

Stanislav Chudík (Trnava): Najviac problematického tímu sme sa našťastie už zbavili. Ruská presilovka bola problém a po diskusii sme prišli k riešeniu, ktorým bolo zakázanie činnosti tímu. Ten krok sa ukázal ako správny a verím, že ich príklad bude pre ostatné tímy vzorom, ako to nerobiť.

Matúš Kocún (Bratislava): Tak túto odpoveď by som si nechal určite pre seba, pretože situáciu pre organizovanie tímov mali manažéri naozaj náročnú, z čoho vyplývali aj nejaké problémy. My sme tu však od toho, aby sme im v tom pomohli a uľahčili prácu. Takže to, že boli nejaké problémy bolo na mieste. Čo sa týka disciplíny na ihrisku, tak máme aj tu nejakých adeptov, ale to priebežne riešime a vidíme aj nápravu.

Peter Barnišin (Humenné): Jednoznačná voľba je Bergamo NH.

Ondrej Kačmár (Prešov): K tejto otázke mi jednoznačne napadá situácia z minulej sezóny, keď v zápase medzi Eli Academy a Kolonial Academy počas zápasu odpadol Matej Drabik, brankár Kolonialu. Kristián Gmitter(hráč Eli Academy) rýchlo zareagoval a vytiahol mu zapadnutý jazyk. Vyslúžil si za to aj cenu hráča kola. Stalo sa to asi len týždeň po tom, čo sa podobná situácia odohrala na EURE (Christian Eriksen). Myslím si však, že vo všeobecnosti sa tímy snažia hrať v duchu fair play a nie zákerne, aj keď máme tímy, ktoré sú viac silové ako technické.

Martin Chnápko (Piešťany): Som rád, že čím ďalej tým viac som svedkom priznaní hráčov pri tečoch lopty do autu či odvolania odpískaného faulu "faulovaným" hráčom. Rozhodcovia to v malom futbale kvôli rýchlosti hry nemajú ľahké a ak chceme zvyšovať úroveň hry a fair play, musí ruku k dielu priložiť každý hráč, čo sa v Piešťanoch darí. Ak by som mal ale vyzdvihnúť nejaký tím, budem sa držať poslednej sezóny, ktorá má za sebou celú základnú časť a bez inkasovanej karty ukončili základnú časť dva tímy. Tím HPN Lokáll Stars, ktorý túto bilanciu ale ešte môže pokaziť v playoff, kde aj zápasy budú vypätejšie ako v základnej časti a tím Misfits FC, ktorý by som v tomto rebríčku asi umiestnil naozaj na to prvé miesto. Chalani chodili na zápasy v menšom počte a sezóna im úplne nevyšla ale túto frustráciu žiadnym spôsobom neprenášali na ihrisko ani mimo neho a boli naozaj vždy bezproblémoví. Ale ako som už spomínal, pochvalu si zaslúžia všetky tímy za to, že TOP liga Piešťany nie je žiadna divočina.


Martin Chnápko - Piešťany

Peter Zelenák (Nitra): Prvé miesto učite patrí chalanom z tímu McDonalds Nitra A. Hrajú čistý a otvorený futbal, zbytočne nefaulujú, nehádajú sa ani so súpermi ani s rozhodcami. V každom tíme sa ale nájdu aj čestní aj menej čestní hráči. Rád spomínam na túto situáciu kedy sa Dean Páchnik priznal k ruke -https://fb.watch/9YMxRauoPA/

Stanislav Chudík (Trnava): Veľmi ťažko povedať len jeden  tím. Myslím, že máme v Trnave teraz dobrú atmosféru, ku ktorej prispievajú všetky tímy. Atletico a Young Boys nikdy voči ničomu neprotestovali a vždy zápas odohrali, či ich bolo na zápas 5 alebo 15. Slušné správanie aj bezproblémový prístup je takmer u každého. Páči sa mi, že nové tímy hneď od úvodu pochopili, čo ako funguje. Neraz na zápase vidno, že vie súper pomôcť hráčovi, keď sa nepríjemne zraní.

Matúš Kocún (Bratislava): V tomto smere musím vyjadriť absolútnu spokojnosť. Tímy sú ozaj fair-play, či už sú po väčšine ochotné pristúpiť na odklad zápasu, aby sa zápas odohral v náhradnom termíne. Taktiež, ak nejaký tím ma v prvých minútach problém s nedostatkom hráčov a nastúpi v minime 4+1, tak všetci ich súperi odohrali začiatok zápasu s rovnakým počtom hráčov v poli, aj napriek tomu, že hráčov na lavičke bolo dosť.

Peter Barnišin (Humenné): Naša Niké TOP liga funguje ešte len druhý rok, zatiaľ nemáme mužstvo ani v Superlige a tak je to do repre trošku ďalej, ako z iných top líg, no určite máme niečo v talóne. Už keď nie na EMF, aspoň na zraz by sme sa nehanbili poslať Miroslava Porvazníka, máme aj rodeného strelca Dominika Mattu a pre mládežnícku repre by boli zaujímavý hlavne Dávid Petrík, Nikolas Šivák, Matej Roško a radi by sme poslali vyššie aj našich rozhodcov.

Ondrej Kačmár (Prešov): V prešovskej Niké TOP lige máme množstvo kvalitných hráčov. Svedčia o tom aj výsledky v Niké Superlige, umiestnenie prešovských tímov na Niké Majstrovstvách Slovenska a počet hráčov, ktorí si obliekli reprezentačný dres (či už v seniorskej repre, alebo U23). Myslím si však a verím, že v záverečnej nominácii nebudú chýbať "stálice" ako Martin Kapraľ, Tomáš Mikluš, Juraj Kuhajdík, Adrián Hricov, Kevin Peter Čekan a Rudolf Beliš.

Martin Chnápko (Piešťany): Niké TOP liga Piešťany je plná kvalitných hráčov a nechcem zabudnúť na žiadneho z nich. Pre Laca Borbélyho, ktorý ale verím, že bude buď celý tento rozhovor alebo aspoň túto otázku čítať by som rád upriamil pozornosť na viacerých hráčov (smiech). Koncom základnej časti do TOP liga Piešťany prišiel brankár Maťo Kopčan, ktorý má asi najväčšiu šancu prebojovať sa do záverečnej nominácie, nakoľko už úspešne absolvoval viacero reprezentačných akcií. Skvelým brankárom je však aj Maťo Rybnikár, ktorý má podobný štýl s kvalitnými zákrokmi a vynikajúcou prácou nohou. Z obrancov je to nekompromisný Erik Zula či technický Maťo Strelec, do útoku špílmacher Adam Kusý, produktívny Dano Pyšný či futsalový reprezentant Martin Směřička.


Matúš Kocún - Bratislava

Peter Zelenák (Nitra): Za mňa určite brankár tímu FC Trestná Lavica - Ivan Hanakovič. Jeho štatistiky hovoria samé za seba, kde v poslednej sezóne odohral 9 z 10 zápasov a inkasoval len 12 gólov. Ako hráča do útoku by som nominoval Matúša Pauknera, v poslednej sezóne strelil súperom 19 gólov.

Stanislav Chudík (Trnava): Trnava má šťastie, že má veľké množstvo kvalitných hráčov, z čoho sú viacerí aj v repre. Nerád by som na niekoho zabudol. Som veľký fanúšik Marca Kollára z Golden Boys, lebo čo ten chlapec odbehá, to je až neuveriteľné. Má tiež kvalitnú hĺbkovú prihrávku. V Young Boys je Matúš Loskot, ktorý bol aj s mládežníckou reprezentáciou v Kyjeve. Zaujímavý je aj Lukáš MIhálik. Black&White má Adam Bombicza a Martina Blaha, ktorí majú nespornú kvalitu. Taktiež prišlo veľa nových kvalitných hráčov na jeseň, ale keďže tá sezóna nie je dokončená, tak ich vypichnem inokedy. No a nemôžem zabudnúť na Atletico, ktoré má veľké množstvo kvalitných hráčov, poviem však len dvoch. Dušan Dzíbela je skúsený a kvalitný obranca, ktorý neraz povedal, že má malý futbal najradšej. Je vidieť, že ho to baví a na ihrisku sa vždy snaží nechať všetko. Posledné meno je zároveň podľa môjho názoru súčasne aj meno najlepšieho hráča v malom futbale v Trnave. Peter "Piedro" Brestovanský je podľa mňa teraz rozdielovým hráčom pre svoj tím, taktiež je dôležitý pre Trnavu v Niké Superlige a myslím, že svojou technikou a hráčskymi schopnosťami, by bol pre repre tou správnou voľbou. (Teraz ma isto niektorí oslovia, prečo som ich nespomenul, ale rád by som dodal, že tu by som kvalitných hráčov mohol menovať veľké množstvo).

Matúš Kocún (Bratislava): Tých hráčov je veľa a záleží na viacerých faktorov. Ak hľadáte strelcov, tak tradične najlepší bombardér je u nás určite Emil Haladej z AFT Wolves. Každý tím má potom svojich klasických strelcov ako napríklad Chalany z Engerau Boys, Lukáš Kuboši z Brother, Michal Javnický z Papalalulu, Ondrej Volek z Farmy Áčka, Thomas Issa z GPS Ovsište a podobne. Čo sa týka komplexnej hry a vplyv na tím, tak by som určite spomenul hráčov ako Martin Jurkemik, Javnicky, Emil Haladej a Ondrej Volek. Čo sa týka reprezentačného zloženia, tak to je vec Laca Borbélyho. Tréneri reprezentácie majú jasnú predstavu, akým štýlom chcú hrať a hľadajú konkrétnych hráčov, ktorí im do tohto štýlu zapadnú. S viacerými hráčmi z našej súťaže boli a sú v kontakte, celoslovenská konkurencia v malom futbale je tak veľká, že bolo by trúfalé povedať, že tento alebo tento hráč by tam mal byť.

8.Ako momentálna situácia vplýva na organizáciu súťaže?

Peter Barnišin (Humenné): Covid v lete neexistuje a tak to my máme v pohode (smiech).

Ondrej Kačmár (Prešov): Už druhý rok nám situácia ohľadom Covidu výrazne sťažuje situáciu, to isté je to aj v tejto sezóne. Ligu sme museli nútene prerušiť kolo pred koncom skupinovej fázy a čakáme, kedy ju budeme môcť zasa spustiť. Posledné dve sezóny sme dohrávali v lete, čo vzhľadom na dovolenky a začiatok sezón vo veľkom futbale nie je pre každého ideálny scenár. Teším sa však, keď sa už všetci stretneme opäť na Májovke a dozvieme sa meno nového majstra pre sezónu Jeseň 2021.


Ondrej Kačmár - Prešov

Martin Chnápko (Piešťany): Ako som už spomínal, som rád, že pokiaľ bolo, aj keď s obmedzeniami, povolené hrať, celý organizačný tím a hráči Niké TOP ligy Piešťany urobili všetko preto, aby sa zápasy odohrali. Túto možnosť sme však v uplynulom roku mali iba 5 a pol mesiaca. K situácií sme sa vždy snažili pristupovať zodpovedne a počúvať odporúčania odborníkov aj keď sme im často nerozumeli. Na druhú stranu odborníkom dôverujeme. Bohužiaľ ale na Slovensku je momentálne silnejší hlas populistov a školy života, možno preto sa nachádzame v situácií v akej sa nachádzame a prerušenia sezóny nás môžu čakať ešte pár nasledujúcich rokov. Aj týmto by som chcel vyzvať ľudí, ktorým to zdravotný stav umožňuje aby sa dali zaočkovať, chránili seba aj svojich blízkych a týmto spôsobom aby sme už raz a navždy porazili túto pandémiu.

Peter Zelenák (Nitra): Aktuálna situácia na nás v Nitre takmer vôbec z pohľadu organizácie nevplýva, nakoľko sme sezónu veľmi tesne pred lockdownom ukončili. Počas sezóny bolo ale najhoršie to kontrolovanie. Nie je to nič príjemné pýtať sa chalanov na ich zdravotný stav. Našťastie to chalani chápu a sú s tým v pohode.

Stanislav Chudík (Trnava): Je to trochu zložitejšie, keďže sa musia sledovať nové vyhlášky a dodržiavať určité pravidlá. Za ten rok a pól sme prišli o veľa zápasov v malom futbale, čo je obrovská škoda. Snažíme sa s tým bojovať, ako sa len dá. Keď to bude opäť možné, dohráme rozbehnutú sezónu a verím, že potom nás už nič nezastaví a budeme sa všetci spolu vídať na ihrisku.

Matúš Kocún (Bratislava): Priznám sa, že som veľmi chcel, aby sa súťaž dohrala. V niektorých skupinách sa to už podarilo dohrať, respektíve vieme, kto sa stal víťazom v skupinách. Chýbalo nám odohrať ešte asi týždeň a pol a mali by sme sezónu ukončenú, no žiaľ musíme rešpektovať aktuálnu situáciu a opatrenia, ktoré nás pribrzdili v organizácií zápasov tesne pred koncom sezóny. Tá sa dohrá niekedy na jar. Osobne plne rešpektujem opatrenia a žiaľ za aktuálnych podmienok nie je možné odohrať žiaden zápas, navyše je už december a hrať vonku je nemysliteľné. Na druhej strane moje športové srdce absolútne nechápe, prečo by sme nemohli športovať a hrať malý futbal vonku na čerstvom vzduchu, a to aj za sprísnených podmienok, keď ľudia môžu chodiť po nákupných strediskách a podobne.

9.Plánujú sa v nasledujúcom roku nové marketingové aktivity, ktoré by posunuli popularitu ligy na ďalšiu úroveň?

Peter Barnišin (Humenné): Určite zlepšovať facebookovu stránku - pokračovať v obľúbenom Tango, viac sa odreprezentovať v lokálnych médiách. Popularite ligy určite prospeje rozdelenie na prvú a druhú ligu. Druhá liga bude novinka a budú v nej hrať len hráči, ktorí účinkujú vo veľkom futbale na úrovni do piatej ligy. Takisto očakávame viac amatérskych hráčov a partie, lebo malý futbal je hrou pre každého.

Ondrej Kačmár (Prešov): Od minulej sezóny hľadám sponzorov, ktorí by pomohli lige. Minulú sezónu sa s nami spojila prevádzka Mgr Burger, ktorá venovala poukážky na burger menu pre hráča kola. Túto sezónu sa k nám spolu so zlúčením s 3b Uličnou ligou pripojila aj firma 3b. Do ďalšej sezóny sa už chystá niečo nové, ale to ešte nebudem prezrádzať. Popularite taktiež pomohlo spustenie Instagramu, keďže tímy a hráči si zdieľajú svoje góly, výsledky, štatistiky...

Martin Chnápko (Piešťany): V hlave mám veľké množstvo nápadov, bohužiaľ všetky ovplyvňuje aktuálna pandemická situácia. Nie je možné v plnej miere zapájať divákov do živého diania, či organizovať masovejšie akcie, žijeme si všetci takú online bublinu a to nie je ono. Reálne stretnutia nič nenahradí. Verím však, že každým dňom sme ku koncu tohto zlého sna bližšie a jedného dňa sa vrátime späť k životu, ktorý nás v plnej miere napĺňal a rozbehnú sa aj spoločné stretnutia v čo najväčšom možnom počte. A možno to už nebudeme brať tak samozrejme a budeme si to viac vážiť.


Stanislav Chudík a Marek Bajči - Trnava

Peter Zelenák (Nitra): Určite by sme chceli nadviazať na spolupráce z predchádzajúcej sezóny s Pizza Piccolino a s MY Nitra (Nitrianskymi novinami). No chcel by som sa pokúsiť nájsť ešte aspoň jedného sponzora, aby sme mohli robiť súťaže pre fanúšikov na sociálnych sieťach.

Stanislav Chudík (Trnava): Určite sa budeme snažiť zase našu súťaž nejak spopulárniť a viac zviditeľniť. Ako jediný na Slovensku sme mali počas tohto roka, dve promo fotenia, vďaka ktorým sme vedeli ešte viac zviditeľniť Niké TOP ligu v našom meste. Sme vďační terajším partnerom, že sú pri nás a hráči sa tak od nich môžu tešiť na pekné ceny. Alko90 nám dalo ceny pre hráča týždňa. Chalani sa po každom dobrom výkone doťahujú, kto flašku kvalitného rumu vyhrá. Prekvapenie od Alko90 čaká aj každý majstrovský tím. True Barber Shop nám zabezpečil poukážky na strih, ktoré dávame najlepším hráčom v každej z líg, alebo pri rôznych súťažiach na našom Instagrame. Určite chystáme aj niečo nové. Máme rozriešených viacerých partnerov, ktorí by radi niečím prispeli. Máme veľa nápadov aj my ako organizátori, ako ešte viac zviditeľniť Niké TOP ligu. Verím, že sa hráči a fanúšikovia majú na čo tešiť.

Matúš Kocún (Bratislava): V tomto roku sme podľa mňa v tomto smere urobili veľké kroky v pred a dúfam, že v nastavenom trende budeme pokračovať. Táto časť organizácie je pre nás veľmi dôležitá. Dôležité bude určite stabilizovať všetky tieto aktivity a priniesť ešte niečo nové, čo si zatiaľ nechám pre seba.

10.Tvoje priania v rámci Niké Top Ligy do nového roka?

Peter Barnišin (Humenné): Otvoriť Niké TOP ligu a mať v prvej a druhej lige po 8 mužstiev, to je reálny cieľ. Ak by sme išli snívať, tak v oboch súťažiach 12 mužstiev (smiech). V neposlednom rade aby sme sa ako celý organizačný team a rozhodcovia opäť stretli v lete. Na záver všetkým fanúšikom malého futbalu prajem hlavne v tejto dobe dôležité zdravie a príjemné prežitie Vianoc a úspešný štart do nového roka 2022.

Ondrej Kačmár (Prešov): Verím, že liga bude každou sezónou napredovať a že na ďalší rok naplníme cieľ, ktorý som si stanovil ešte na začiatku a to je mať v Prešove dve ligy, keďže Prešov na to jednoznačne má potenciál. Myslím si, že lige by to jednoznačne pomohlo a tímy z prvej ligy by si postupne vytvárali aj svoje "béčka". Na záver by som chcel všetkým fanúšikom malého futbalu a Niké TOP ligy zaželať pekné a ničím nerušené sviatky, aby ich strávili v kruhu rodiny a najmä v zdraví. Pevne verím , že sa čoskoro opäť všetci vidíme na ihriskách.

Martin Chnápko (Piešťany): V prvom rade každému nášmu funkcionárovi, hráčovi a fanúšikovi prajeme hlavne plné zdravie, ktoré je v živote to najdôležitejšie. Špeciálne Niké TOP lige prajeme stále viac a viac motivovaných ľudí posúvať tento šport neustále na nový level. Prajem si aby sa okruh hráčov rozrastal a funkcionárom Slovenského zväzu malého futbalu, aby sa darilo uskutočňovať ešte úspešnejšie podujatia ako doteraz a aby to pre nás všetkých bola stále rovnako veľká vášeň. Na záver by som rád pozdravil všetkých funkcionárov, hráčov a fanúšikov Niké TOP ligy, špeciálne tej v Piešťanoch. Prajem Vám príjemné a pokojné prežitie vianočných sviatkov a všetko len to najlepšie v novom roku, ktorý nám verím, že prinesie veľa radostných chvíľ v kruhu rodiny a priateľov.

Peter Zelenák (Nitra): Mám len dve. Prvé... aby sme mali v Nitre aspoň 16 tímov a mohli sme ligu rozdeliť na osem tímov v 1. lige a osem tímov v 2. lige. Samozrejme čím viac tímov tým lepšie. Moje druhé prianie je aby sme odohrali riadne jarnú aj jesennú sezónu bez nejakých prerušovaní, obmedzení a kontrol. Na záver by som chcel ešte všetkým popriať šťastné a veselé vianoce a do nového roka všetko dobré, veľa zdravia, osobných, športových a aj pracovných úspechov. Ďakujem. 


Peter Zelenák - Nitra, Marek Bajči - Trnava , Stanislav Chudík - Trnava

Stanislav Chudík (Trnava): Tak v prvom rade prajem do nového roku všetkým hráčom a fanúšikom pevné zdravia, pretože, to je najdôležitejšie. Prajem im, aby sa im splnil všetky ich priania, s ktorými do nového roku pôjdu. Prajem im pohodu v ich rodinách a taktiež, aby bol rok 2022 lepší, ako ten práve končiaci. TOP lige prajem, aby ju už nič nezastavilo, aby sme sa spoločne tešili z toho, čo máme tak radi. Aby sme sa pravidelne videli na ihrisku a rástli na kvalite, ako hernej, tak aj organizačnej. Verím, že zažijeme spolu veľa zábavy na ihriskách a bude sa tešiť z malého futbalu.

Matúš Kocún (Bratislava): Moje prianie je jednoduché, a to poraziť túto zákernú chorobu, ktorá nám strpčuje každodenný život. Ak to docielime, respektíve eliminujeme, tak všetko bude jednoduchšie aj lepšie. Viem, že je to v dnešnej dobe veľmi nepopulárne a spoločnosť to delí na dve strany, ale osobne si myslím, že očkovanie je jediná cesta ako sa dostať z tejto nešťastnej doby. V tomto smere sa musíme zveriť do rúk odborníkov, ktorých názor je jasný a mali by sme ho počúvať. Pri uvoľnení opatrení pre šport sa určite bude prihliadať na zaočkovanosť. Navyše práve mi športovci by sme mali najviac rozumieť tomu, že zaočkovanosť je vec tímovosti, nechránite tým len seba, ale hlavne ľudí okolo seba, kedy osobné ambície, či názory idú bokom a vyhrať musí kolektívne dobro. Nechcem, aby záver rozhovoru vyznel politicky, ale aj toto bude jeden z kľúčových faktorov pre organizáciu súťaže, kedy by sme chceli konečne zažiť rok, kedy sa nám podarí hráčom zorganizovať všetky naše klasické podujatia, aby sme si opäť mohli robiť radosť malým futbalom po celý rok. K tomu potrebujeme ochrániť svoje zdravie, a to je to hlavné, čo si želám, aby sme boli všetci zdraví, lebo to je základ pre všetko. Na záver všetkým hráčom a fanúšikom Niké TOP ligy želám príjemné a požehnané vianočne sviatky, aby ich všetci strávili v kruhu najbližších. Nech každý zabudne na problémy a strávi sviatky v pokoji. Je to najkrajší čas roka, ktorý treba stráviť so svojimi blízkymi v dobrej atmosfére. Netreba si to ničiť pritiahnutím problémov, ktoré trápia spoločnosť a každý je z nich už unavený. Prajem každému taktiež šťastný vstup do nového roka, nech je plný energie, zdravia, radosti a úspechu.

submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. EB EB 4 28:8 10
2. TIK TIKI TAKA 4 21:8 10
3. PČK Pečienkári 4 15:15 6
4. RC Real Coholics 4 18:21 4
5. AFT AFT Wolves 4 12:18 3
6. FCN FC Nealko 4 8:32 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. RC Jakub Hoffman 6 Gólov
3. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
4. TIK Matej Dolník 5 Gólov
5. TIK David Bielčík 4 Gólov
6. RC Matej Babic 4 Gólov
7. TIK Filip Skala 4 Gólov