|
Ondrej Kačmár

Jozef Antol : Kľúčom k úspechu je kvalita kádra

PRE

Čakanie na reštart sezóny sme sa rozhodli skrátiť si sériou rozhovorov s manažérmi tímov. O každom z tímov sa dozviete napríklad ako sa dostal k Niké TOP lige v Prešove, ako sa pripravujú na zápasy, alebo aké sú ich ciele do budúcnosti. Našim ďalším respondentom bol Jozef Antol, manažér a hráč WILLPAN STARS.

Predstavte nám v skratke svoj tím

V skratke by som nás opísal ako ambiciózne amatérske mužstvo v malom futbale. Za 5 ročné obdobie existencie sa u nás vystriedalo viacero hráčov ale tú základnú kostru tvoria stále ti istí srdciari.

Ako ste sa dostali k Niké TOP lige?

Pamätám si veľmi dobre, ako som videl plagát ešte na starom ihrisku pri prešovských kasárňach. Hneď som to fotil chlapcom do skupiny, ktorí jednohlasne boli za to aby sme šli do toho.

V prešovskej TOP lige pôsobíte od prvej sezóny. Ako hodnotíte kvalitu ligy na začiatku a teraz?

Kvalita šla hore. Od ihriska, cez hráčov ktorí ju hrajú až po nové tímy každý rok. Ja som veľmi rád keď vidím nové mužstva. Je to určitá dávka oživenia súťaže.

Ako vyzerá vaša príprava na zápasy ?

Na zápasy sa nepripravujeme nijako. Prešovská TOP liga je plná hráčov ktorých poznáme z videnia a z iných súťaži. Vieme kto ako hrá. Skôr je to o tom, aká zostava dorazíme, nakoľko TOP ligu vnímame ako hobby. Rok čo rok sme starší tak veľakrát dostanú prednosť dôležitejšie veci. Keď sa stretneme pár minút pred zápasom tak vtedy riešime ako budeme hrať.


Koho považujete za kľúčových hráčov Vášho tímu ?

Za mňa to vždy bude cely tím ktorý nastupuje. Ak by bol medzi nami hráč, čo nechce vyhrávať tak by som ho nepustil na ihrisko. Nedá sa vymenovať jeden alebo dvaja hráči, ktorí sú kľúčoví. Päť rokov na scéne malého futbalu nám ukázalo, že v každom zápase ma veľakrát svoj deň stále iný hráč, ktorý nás potiahne. Snažím sa viesť hráčov k tomu, že každý má svoje lepšie aj slabšie stránky a spoločne musíme využiť z každého to najlepšie čo v ňom je. Na tom staviame naše úspechy.

Ste historicky najúspešnejším klubom prešovskej TOP ligy. Čo je kľúčom k tomuto úspechu?

Prvá vec je kvalita kádra. Je nevyhnutné objektívne zhodnotiť,  či vaše  mužstvo disponuje dostatočnou kvalitou rok čo rok. Nemať v kádri kvalitu a dúfať že sa niečo podarí môže fungovať len v krátkodobom horizonte. Občas sa stane ,že nie práve to najlepšie mužstvo je majstrom, ale som presvedčený že ak chcete dlhodobo vyhrávať tak stále to bude o kvalite kádra. Neoddeliteľnou vecou úspechu je túžba vyhrať. Keď sa spätne pozriem na naše sezóny, kde sme triumfovali, tak našou spoločnou črtou bolo to, že sme tým všetci žili. Mal som problém robiť zostavu, pretože nás bolo veľa a v každom jednom z nás bola túžba hrať a vyhrať. To nás zdobilo hlavne tri sezóny po sebe kde sme získali najprv druhé miesto a následne sa nám podarilo stať sa majstrom dvakrát po sebe. To budú navždy pamätné sezóny. Ako poslednú vec ,ktorá aj nám pomohla triumfovať je disciplína a prístup k zápasom. Keďže sa jedná o zápasy v rámci nášho voľného času, je nevyhnutné, aby všetci ťahali za jeden povraz a pristupovali k zápasom zodpovedne. Som názoru, že Všetky tieto tri aspekty sme vo víťazných sezónach mali. Akonáhle sme nedisponovali aspoň jednou z vyššie spomenutých vecí, tak naša sezóna skončila predčasne.



Okrem Niké TOP ligy sa pravidelne zúčastňujete aj rôznych turnajov ako Niké Majstrovstvá Slovenska, čo považujete za svoje najväčšie úspechy ?

Vyhrať súťaž je skvelý pocit. No neprišli sme scénu aby sme niečo vyhrali a skončili. Chceme budovať náš tím dlhodobo. Verím že tu budeme 2-3 desaťročia. To bude pre mňa ako manažéra najväčší úspech, ak sa toto podarí. Aj keby sme žiadne tituly od dnes nevyhrali, ale ostaneme pokope a budeme pod touto značkou kopať do lopty ešte ako 40 roční, tak to bude pre nás najväčší úspech.

 Aké sú vaše ciele do budúcich sezón ?

Ciele budú stále rovnaké. Ak hráme nejakú ligu, tak sa chceme pobiť o majstra. Tak skladáme každý rok naše mužstvo čo sa týka prešovskej TOP ligy. Ak sa zúčastníme iných turnajov, tak naše ciele sa stanovujú na základe zhodnotenia našich reálnych možnosti na základe zostavy mužstva.

Liga sa už pomaly blíži ku koncu, aké zloženie play-off očakávate a koho tipujete za víťaza?

Sezóna je opäť kvôli Covidu prerušená, takže popravde sa nad tým už nezamýšľame. Nás čaká posledný zápas skupiny, ktorý musíme vyhrať, ale zároveň čakať na zaváhanie ďalších 3 mužstiev, ktoré sa tam môžu dostať na náš úkor. Potrebujeme teda kúsok športového šťastia. Nech to vyhrá mužstvo, ktoré si to najviac zaslúži a ktoré to ukáže na ihrisku.

Na záver by sme Vás poprosili o pár slov, ktoré by ste chceli odkázať fanúšikom malého futbalu

Verím, že malý futbal bude napredovať a každý rok sa pridá čo najviac nových hráčov. Je určite lepšie tu súťaž hrať, ako len sledovať. Poď a hraj aj ty! 





submenu

Tabuľka

Prešov (PRE) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. TDH TO-DAY 9 46:22 23
2. JF Jafa Team 9 43:26 19
3. EIS EKOPRIM 9 62:35 17
4. LOS LOS POLLOS 9 36:23 17
5. 4SP 4 SPORT 9 58:41 16
6. DOB Dobri Bobri 9 48:40 12
7. ELI Eli Academy 9 31:50 10
8. WIL WILLPAN STARS 9 37:46 9
9. SSG SARIS SG 9 43:67 7
10. GAV Gavaľire 9 25:79 0

štatistiky

Prešov (PRE) 1. TOP Liga
1. EIS Lukáš Eliáš 21 Gólov
2. EIS Lukáš Hricov 14 Gólov
3. WIL Marián Fedor 12 Gólov
4. DOB Mário Švec 10 Gólov
5. TDH Miroslav Hvizdoš 10 Gólov
6. DOB Michal Kralovič 10 Gólov
7. 4SP Mário Rabatín 10 Gólov