|
Ondrej Kačmár

Ľuboš Bača : Veríme, že zápas na ktorý budeme mať najlepšie spomienky ešte len príde

PRE

Čakanie na reštart sezóny sme sa rozhodli skrátiť si sériou rozhovorov s manažérmi tímov. O každom z tímov sa dozviete napríklad ako sa dostal k Niké TOP lige v Prešove, ako sa pripravujú na zápasy, alebo aké sú ich ciele do budúcnosti. Našim ďalším respondentom bol Ľuboš Bača, manažér VOKUP klim.

Predstavte nám v skratke svoj tím

 V skratke sa to nedá. História klubu sa datuje do mojich stredoškolských rokov, keď sme začínali ako mužstvo Sekčovskej sídliskovej ligy. V roku 1989 sme prešli k prešovskej mestskej lige a posilnili celok ulice Leninovej, ktorú viedol Emil Benický, zakladateľ tejto súťaže. Neskôr som pokračoval v jej organizovaní ja, aby som  potom odovzdal štafetu Ondrejovi Kačmárovi st..Takže 32 odohraných sezón v dresoch ul. Leninova, Legionári, FC Večerník, FC Šarimex, MFC ATAK, MFC Tatra Temex a Twinstav znamenalo šestnásťkrát titul, šesťkrát striebro, sedemkrát bronz, dvakrát štvrté miesto a raz šieste miesto (toto asi komentár nepotrebuje). Mužstvo bolo založené na kamarátskych a doslova rodinných vzťahoch, hrávali tu švagrovia, bratské dvojice,  trojice a samozrejme otcovia so svojimi synmi. Toto je základ dlhovekosti ako aj úspechov.

Ako ste sa dostali k Niké TOP lige ?

Ako mužstvo dlhodobo hrajúce v prešovskej Uličnej lige sme samozrejme vnímali vznik TOP ligy aj v Prešove. Keďže "uličná" sa hrala cez víkendy, tak postupne si aj naši hráči hľadali TOP ligové kluby, za ktoré hrali počas týždňa. Tento formát sa nakoniec ukázal ako prijateľnejší variant vzhľadom na veľký futbal, a tak sme sa ako mužstvo v nových dresoch firmy VOKUP klim napokon prihlásili do TOP ligy.

Vzhľadom na to, že je to vaša prvá sezóna, ako hodnotíte kvalitu tímov a organizáciu ligy ?

Väčšina mužstiev je pre nás úplnou neznámou...no už prvé zápasy nám naznačili, že kvalita mužstiev je tu na vysokej úrovni. Doteraz sme hrávali bez rozhodcov, takže aj táto zmena  pre nás bola spočiatku citeľná. Celkovo organizácia TOP ligy je na vyššej úrovni a zrejme aj tým je kvalita mužstiev vysoká. Veď keď si vezmeme, koľko hráčov z prešovskej TOP ligy je v reprezentačnom výbere, tak aj to vypovedá o kvalite súťaže.

Ako vyzerá vaša príprava na zápasy ?

Chlapci sa pripravujú individuálne. Väčšina hráva veľký futbal, takže na nejakú spoločnú prípravu nie je čas. Samozrejme sledujeme výsledky ostatných mužstiev, poznáme ich kľúčových hráčov, takže aj týmto spôsobom sa snažíme na nich takticky pripraviť.


Koho považujete za kľúčových hráčov vášho tímu ?

Vzhľadom na to, že zatiaľ máme problém sa zísť v plnej sile, tak kľúčový je často krát pre nás každý hráč. Ale samozrejme musím spomenúť reprezentanta Juraja Kuhajdíka. Jeho syn Dávid je zase zatiaľ našim najlepším strelcom...takže ak im rodinné záležitosti nedovolia zúčastniť sa zápasu, tak je to pre nás citeľná strata.

Na ktorý zápas máte najlepšie spomienky ?

Doteraz sme odohrali v tejto súťaži len 9 zápasov, ale aj napriek tomu sme už stihli niečo, na čo určite nebudeme mať najlepšie spomienky. V dvoch zápasoch (proti LOS POLLOS a Dobri Bobri) sme totiž inkasovali vyrovnávajúci gól v poslednej sekunde, z poslednej akcie súpera! Stratili sme tak 4 , ktoré by znamenali priebežné 2.miesto a už v tejto chvíli by nám zaručovali play-off. Naopak, potešilo a možno aj trochu prekvapilo hladké víťazstvo nad obhajcom z Eli Academy. Samozrejme všetci v tíme veríme, že zápas, na ktorý budeme mať najlepšie spomienky v tejto sezóne ešte len príde!

Okrem Niké TOP ligy ste sa zúčastnili aj na Niké Majstrovstvách Slovenska, kde ste obsadili druhé miesto. Ako s odstupom času hodnotíte tento šampionát?

Pre nás to bola len druhá účasť na tomto podujatí. V Košiciach sme v roku 2015 získali bronz. Kvalita turnaja ale za ten čas išla poriadne hore. Aj preto sme na šampionát nešli s veľkými očakávaniami. Na rozdiel od prvej účasti, kedy sme ledva poskladali mužstvo, tentoraz posilnení o hráčov TODAY - Hydrokres už samotné zloženie kádra dávalo predpoklad na dobrý výsledok. Druhé miesto preto s odstupom času hodnotíme ako veľký úspech.


Dlhé roky ste pôsobili v 3b Uličnej lige, teraz ste prvú sezónu v Niké TOP lige. Ako by ste opísali rozdiel medzi týmito dvoma ligami?

Uličná liga bola najstaršia organizovaná súťaž svojho druhu na Slovensku. Raritou jedinou na Slovensku a možno aj svetovou bolo to, že sa hrala bez rozhodcov. Posledné sezóny však počet účastníkov postupne klesal a aj kvalita išla dole. Silné jadro ostávalo, ale ostatné mužstvá neboli veľmi konkurencieschopné. O titule tak často rozhodovali jeden, dva kľúčové zápasy. V posledných rokoch vznikla TOP liga, ktorá bolo viditeľne vyrovnanejšia a navyše sa hrá cez týždeň, čo bolo veľké plus s ohľadom na veľký futbal. Mladí chlapci sa preto prirodzene našli práve v tejto súťaži a tak bolo len otázkou času, kedy sa celé dianie v prešovskom malom futbale presunie práve do TOP ligy. V tejto sezóne sa tak aj stalo a začína sa písať novodobá história malého futbalu v Prešove.

Aké sú vaše ciele do budúcich sezón ?

V prvom rade musíme zastabilizovať káder. Aj v tejto sezóne je našim najväčším problémov zostava...Tímy sú mladé, behavé a hrať s jedným, dvoma hráčmi na striedačke je niekedy dosť fyzicky náročné. Ak budeme mať pravidelnú dochádzku, tak medailové pozície budú vždy našim cieľom.

Liga sa už pomaly blíži ku koncu, aké zloženie play-off očakávate a koho tipujete za víťaza?

Play-off zloženie je už z polovice jasné. Bojuje sa už len o dve postupové miesta. Na jednom z nich sme pred posledným zápasom aj my, takže v poslednom zápase základnej časti chceme potvrdiť postup. No a potom samozrejme, vzhľadom na doterajšie úspechy, nemôžeme mať nižšie ambície, ako prvé miesto. To isté ale budú chcieť všetci semifinalisti a už zápasy v základnej skupine potvrdili, že mužstvá sú značne vyrovnané, takže určite sa majú fanúšikovia na čo tešiť. Rozhodovať bude aktuálna a a malé detaily.

Na záver by sme Vás poprosili o pár slov, ktoré by ste chceli odkázať fanúšikom malého futbalu.

Byť fanúšikom hocijakého športu v dnešných dňoch nie je vôbec ľahké. Fanúšikom by sme v tejto neľahkej situácii chceli popriať hlavne pevné zdravie a odkázať im, aby boli trpezliví a nezanevreli na malý futbal počas nútenej prestávky. Pevne veríme, že sa čoskoro opäť stretneme pri kvalitných športových výkonoch, a že im svojimi výkonmi budeme robiť radosť.


submenu

Tabuľka

Prešov (PRE) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. TDH TO-DAY 9 46:22 23
2. JF Jafa Team 9 43:26 19
3. EIS EKOPRIM 9 62:35 17
4. LOS LOS POLLOS 9 36:23 17
5. 4SP 4 SPORT 9 58:41 16
6. DOB Dobri Bobri 9 48:40 12
7. ELI Eli Academy 9 31:50 10
8. WIL WILLPAN STARS 9 37:46 9
9. SSG SARIS SG 9 43:67 7
10. GAV Gavaľire 9 25:79 0

štatistiky

Prešov (PRE) 1. TOP Liga
1. EIS Lukáš Eliáš 21 Gólov
2. EIS Lukáš Hricov 14 Gólov
3. WIL Marián Fedor 12 Gólov
4. TDH Miroslav Hvizdoš 10 Gólov
5. DOB Michal Kralovič 10 Gólov
6. 4SP Denis Havira 10 Gólov
7. 4SP Mário Rabatín 10 Gólov