|
Igor Tabiš

Bratislavu obletela brazílska samba. Objav sezóny hlásia Pudingáči

BRA

Príbeh, ktorý obletel Niké Top Ligu. Dvojica neznámych hráčov z Brazílie pobláznila Bratislavu. Nádherné kombinácie, kreativita a päť gólov v sieti súpera. Taká bola premiéra dvojice Lucas Eduardo a Edson Da Silva v Niké Top Lige. Prečítajte si príbeh brazílskych futbalistov, ktorí si v krátkom časovom horizonte v tíme FC Pudingáči urobili skvelú reklamu.

Boli na súpiske Pudingáčov od začiatku sezóny, nikto im však nevenoval pozornosť. Prvýkrát sa na ihrisku ukázali až vo štvrtom zápase svojho mužstva - a bol to veľký večer.

"Očakávali sme, že budú prínosom, ale že do toho naskočia v takomto štýle - to zrejme nečakal nikto. Zapadli do mužstva veľmi rýchlo, myslím, že za tak krátku dobu, čo sú v Niké Top Lige ukázali svoje kvality," vysvetľuje na úvod brankár FC Pudingáči Jaroslav Olejník.

Svoje dojmy z prvého výkonu brazílskeho dua v Niké Top Lige opísal aj manažér Pudingáčov Deniz Jaiovski:

"Pamätám si, ako som im celú cestu z Vydran do Bratislavy vravel o Niké Top Lige a o zápase. Pred zápasom som bol sám zvedavý, ako budú hrať a ako sa prispôsobia. Po zápase som mal samozrejme veľmi dobré pocity, že našu hru oživili a predviedli skutočne skvelý výkon."

Kto bol v ten spomínaný večer prítomný na ihrisku Mladej Gardy určite neľutuje. Pudingáči zdolali MFC Warthog Pistons presvedčivo 5:1, hetrikom sa blysol Lucas Eduardo, dvakrát skóroval aj Edson Da Silva. Jedna z akcií brazílskej dvojice v tomto zápase triumfovala v ankete Niké Top Ligy o najkrajší gól týždňa. 

"Do mužstva priniesli najmä góly a tvorivosť. Myslím, že najmä spomínaná tvorivosť a kreativita je kľúčová a rozdielová. Ak si všimnete ich šikovnosť na lopte, niekedy mám pocit, že nech im prihráte akúkoľvek ťažkú loptu, tak to nakoniec aj tak uhrajú a je z toho veľká šanca. V neposlednom rade so sebou priniesli do tímu aj pohodu," komentuje ich spoluhráč Jaroslav Olejník.


Navlas identicky dopadol aj ich druhý zápas v drese FC Pudingáči. Po ďalšom hetriku Lucasa Eduarda a dvoch góloch z kopačky Edsona Da Silvu tentokrát padlo mužstvo MFC Metod (5:1). 

"Chalani sú hladní po úspechoch tak, ako každý jeden hráč v našom tíme. Zároveň sú pokojní a rešpektujú rozhodnutia tímu. Aj keď sa napríklad povie: 'Edson, tento zápas začneš z lavičky', tak sa jednoducho neprotestuje. Myslím si, že tak, ako sú skvelými futbalistami, sú rovnako dobrými ľuďmi," prezrádza na adresu dvojice manažér tímu Deniz Jaiovski.

Cesty talentovanej dvojice z Brazílie a Pudingáčov spojili ŠK FC Vydrany:

"S Lucasom a Edsonom som sa spoznal vo Vydranoch, kde spolu všetci traja hrávame. Už tam som videl ich potenciál a šikovnosť. Neskôr som obom ponúkol možnosť hrávať malý futbal za náš tím, s čím samozrejme súhlasili. Najprv za nás nastúpili v BLMF, kde ukázali nesmierne kvality. Pre nás to bol signál, že sú jasnými kandidátmi do základu mužstva aj v Niké Top Lige," vysvetľuje Jaroslav Olejník.


Popularita hráčov z krajiny karnevalov a samby rastie každým zápasom. Vo svojom treťom vystúpení v Niké Top Lige pomohli svojmu tímu k remíze 4:4 proti Farma Engerau B. Lucas Eduardo zaznamenal svoj tretí hetrik v súťaži, Edson Da Silva sa tentokrát do streleckej listiny zapísal jedným presným zásahom. Neobávajú sa Pudingáči o svoju hviezdnu dvojicu a záujmu zo strany prvoligových klubov?

"Myslím, že chalani sú v našom tíme spokojní. Záujem o nich pochopiteľne je. Viem, že ich kontaktovalo mužstvo AFT Wolves a prejavili záujem, aby Lucas hral za ich klub. Celkovo ich výkony a hru sleduje viacero tímov z 1.Niké Top Ligy," uvádza manažér tímu Deniz Jaiovski.

Pomaly, ale isto sa mená talentovanej dvojice začínajú spájať aj s výberom Bratislavy v Niké Superlige. Bolo by duo z Brazílie vhodným doplneným súpisky Bratislavy? 

"Myslím si, že určite áno. Nielen Lucas, ale aj Edson, majú kvalitu a potrebné parametre na to, aby mohli hrať aj Superligu. Ak sa naozaj uvažuje nad ich povolaním do výberu Bratislavy a nakoniec sa to udeje, budeme ich ako celý tím podporovať a držať im palce. Úprimne ma táto otázka trocha šokovala, na druhej strane rozhodne potešila - že sa za tak krátky čas uvažuje nad ich povolaním do výber Superligy," netají nadšenie spoluhráč Jaroslav Olejník.

Zatiaľ, čo na ihrisku sú ich výkony bezchybné, priestor na zlepšovanie sa nájde v komunikácii - tá je tak trochu netradičná. 

"Komunikácia prebieha trošku vtipne, keďže naša dvojica z Brazílie nerozumie po slovensky a ani po anglicky. Samozrejme, rozumejú zopár slov a učia sa angličtinu, momentálne ale stále komunikujeme najmä pomocou prekladača. Je to určite netradičná a komunikácie, no za to veľmi efektívna. Na ihrisku si pomáhajú gestami. Vždy sa zhodneme, aj keď je táto komunikácia netradičná," komentuje manažér tímu Deniz Jaiovski.


Vďaka deviatim presným zásahom v troch zápasoch sa stal Lucas Eduardo obávaným kanonierom mužstva, na ktorého si musia dávať pozor všetci súperi Pudingáčov.

"Som veľmi vďačný za slová chvály, v prvom rade by som chcel poďakovať celému tímu a spoluhráčom za ich výkony, pretože s ich pomocou sa zlepšuje aj moja hra. Je to výsledok kolektívnej práce na ihrisku. Chcel by som sa stať profesionálnym futbalistom, aby som mohol mojej rodine v Brazílii zaistiť lepšiu budúcnosť. Na Slovensku by som chcel ukázať svoj potenciál, postupne sa prepracovať do lepších súťaží. Nevzdám sa, pokiaľ nenaplním svoje sny," prezrádza svoju motiváciu Lucas Eduardo. Podľa 22-ročného futbalistu je Niké Top Liga skvelou súťažou:

"Myslím si, že Niké Top Liga je kvalitná a veľmi dobre organizovaná súťaž. Môj kamarát Jaroslav mi ponúkol príležitosť hrať v tíme Pudingáčov, rozhodol som sa to prijať. Chcem si aj prostredníctvom tejto súťaže vybojovať lepšiu budúcnosť vo futbale. Futbal som začal hrať keď som mal 8 rokov, odvtedy sa snažím ísť si za svojim cieľom - chcel by som sa stať profesionálnym hráčom futbalu. V minulosti som v Brazílii hral za nejaké tímy, potom sa však rozhodol skúsiť to v Európe, kde je podľa môjho názoru väčšia príležitosť. Momentálne som hráčom ŠK FC Vydrany."

S podobnou motivácou vstúpil do Niké Top Ligy aj Edson Da Silva.

"V Niké Top Lige som našiel skvelú súťaž, ktorej tímy sú na veľmi vysokej úrovni. O tejto súťaži mi povedal môj kamarát Jaroslav. Samozrejme, moje výkony sú momentálne dobré, dokážem sa však zlepšiť a hrať ešte lepšie, aby som pomohol môjmu tímu k postupu do 1.Top Ligy. S futbalom som začal keď som mal 8 rokov. Odvtedy som neprestal, svoju vášeň k futbalu ukazujem vždy, keď vstupujem na ihrisko. Chcel by som sa stať profesionálnym hráčom futbalu na Slovensku a pomôcť mojej rodine, ktorá je v Brazílii," prezrádza Edson Da Silva.

Cieľom Pudingáčov je v tejto sezóne vybojovať postup do 1.Top Ligy. S výbornými výkonmi dvojice posíl z Brazílie to nie je nemožné. 

"Naše dlhodobé ciele sú vyhrávať. Každý jeden hráč na súpiske Pudingáčov do toho dáva celé svoje srdce a na ihrisku chce odovzdať všetko, čo sa v ňom skrýva. Určite chceme túto sezónu vybojovať postup do 1.Top Ligy. Verím, že sa nám to podarí. Určite sa obzeráme možnosťami, ako doplniť káder. Nechceme nikomu brať hráčov z iných mužstiev. Kolektív si budujeme najmä z hráčov, ktorí Niké Top Ligu ešte nehrali, prípadne v nej v minulosti pôsobili no z nejakého dôvodu museli prestať," objasňuje manažér FC Pudingáči Deniz Jaiovski.


Pudingáči sú na scéne Niké Top Ligy druhú sezónu, čo sa im na súťaži najviac páči a čo im v nej naopak chýba?

"Niké Top Liga je úžasný formát súťaže. V liga je rivalita spojená s dobrým kolektívom medzi mužstvami. Od začiatku svojho účinkovania v súťaži ju môžeme hodnotiť iba kladne. Najmä fakt, že sa všetky zápasy natáčajú, po stretnutiach je pripravený priestor na rozhovory, po sezóne sú to zasa rôzne ocenenia. Samotné zápasy sú skvelé. Momentálne účinkujeme v 2.Top Lige a vedieme si dobre. Samotná úroveň našej súťaže je podľa môjho názoru dosť vysoko. Každý jeden tím, proti ktorému nastupujeme chce za akéhokoľvek stavu vyhrať. Mužstvá v lige sú veľmi vyrovnané. Na záver by som za seba ako brankára možno povedal, že mi v Niké Top Lige chýba na konci sezóny ocenenie pre najlepšieho brankára súťaže. Samozrejme nemyslím to tak, že by som si ho priamo zaslúžil, myslím si ale, že v súťaži je množstvo talentovaných brankárov, ktorí ukazujú v zápasoch veľa pekných zákrokov. Rozhodne by si zaslúžili byť medzi ocenenými. Myslím si, že Niké Top Lige je veľmi kvalitná súťaž, ktorá neustále napreduje," dodáva na záver brankár FC Pudingáči Jaroslav Olejník.


submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. EB EB 4 28:8 10
2. TIK TIKI TAKA 4 21:8 10
3. PČK Pečienkári 4 15:15 6
4. RC Real Coholics 4 18:21 4
5. AFT AFT Wolves 4 12:18 3
6. FCN FC Nealko 4 8:32 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. RC Jakub Hoffman 6 Gólov
3. TIK Matej Dolník 5 Gólov
4. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
5. FCN Matúš Bombara 4 Gólov
6. AFT Dominik Hunčík 4 Gólov
7. TIK David Bielčík 4 Gólov