|
Igor Tabiš

Papalalulu: Kamarátstvo, tímová chémia a chuť po ďalších trofejach

BRA

Ovládnuť Niké Top Ligu z pozície nováčika dominantným spôsobom je famózny športový výkon, ktorý vzbudzuje rešpekt. Mužstvo Papalalulu to dokázalo pri svojej premiérovej sezóne v súťaži. Mužstvo vedené manažérom Miroslavom Židzikom zasadlo na trón malého futbalu v Bratislave, čím prepísalo jeho históriu.

Papalalulu zahájili ďalší ročník Niké Top Ligy. Ciele sú aj v tejto sezóne zrejme tie najvyššie...

Ahojte, zdravím všetkých priaznivcov malého futbalu. Samozrejme, tím, ako Papalalulu má vždy len tie najvyššie ciele a inak to nebude ani v tejto sezóne. Verím, že sa znova objavíme na stupienku víťazov.

Ako ste spokojný s uplynulou sezónou, ktorá bola pre Papalalulu zároveň prvou v Niké Top Lige?

Minulú sezónu hodnotím veľmi pozitívne. Vyhral sme obe Niké Top Ligy - zimnú aj letnú, rovnako tak aj 1.BLMF. Inými slovami sme ovládli malý futbal v Bratislave, za čo som na môj tím neskutočne hrdý. To všetko vybojovalo desať hráčov.


Na scéne malého futbalu patrí váš tím k tomu najlepšiemu na Slovensku - spomínate si ešte na jeho začiatky? 

Na začiatky si spomínam veľmi dobre. Hovoril som si, že po ľudskej stránke poznám výborných ľudí, ktorí sú zároveň skvelými futbalistami. Uvažoval som, že ak by sa to podarilo takto skĺbiť, mohol by z toho byť skvelý tím. Na náš prvý zápas som musel chalanov prehovárať, na ten druhý mi už všetci volali, kedy hráme (úsmev). Čo sa týka spomínaného druhého zápasu, nastúpili sme ako nováčik v počte 6+1 proti vtedajšiemu úradujúcemu majstrovi FC Bepon, v 12.minúte sme vyhrávali 6:0. Samozrejme, rozdiel v kvalite v tomto zápase nezodpovedal výsledku - do čoho sme kopli, to nám vyšlo. Snímam klobúk dole pred kvalitou, úspechmi a históriou tímu Bepon, toto bol však pamätný zápas vzhľadom k štartu Papalalulu v ére malého futbalu.

V čom vidíte najväčšiu silu mužstva?

Skúsenosti.

Na súpiske nájdeme skúsených hráčov, uvažujete v blízkej budúcnosti nad novými posilami? Prípadne aj takými, ktorí by trochu omladili káder?

Nejako extra sa tím nechystáme omladiť, na druhej strane nevylučujem ani nejaký príchod. Samozrejme viem, že časom to bude nevyhnutné, verím ale, že 3-4 roky títo "starí fotri" vďaka skúsenostiam dokážu držať tempo a kvalitu s "mladými junákmi" (úsmev).

Z dlhodobého hľadiska si však v tíme dokážete udržať hráčov, na súpiske dochádza len k minimálnym zmenám. Čo stojí za týmto úspechom?

Kamarátstvo, kvalita, skúsenosti, dobrá chémia v tíme a chuť po ďalších trofejach.


Na scéne malého futbalu ste známym pojmom, v Niké Top Lige patríte medzi nováčikov - ako doposiaľ hodnotíte úroveň tejto súťaže?

Teraz neviem, či sme hrali celú sezónu tak dobre, do finále sme sa ale dostali relatívne ľahko. Tam nás potrápilo mužstvo GPS Ovsište. Samozrejme nechcem, aby to znelo namyslene, ale výsledky z minulej sezóny hovoria jasnou rečou. Vážim si každý jeden tím a každého jedného hráča, ktorý má srdce pre malý futbal.

Ako už bolo spomenuté, Papalalulu bojuje na viacerých frontoch. Ako zvládate nahustený zápasový program? 

Spolu sme túto "covidovu" sezónu odohrali tri ligy a ani raz sme neprehrali. Ba, čo viac, iba v jednom (predposlednom) zápase sme remizovali s Beponom v riadnom hracom čase, v ktorom už viac-menej o nič nešlo. V každej lige sme vyhrali titul a tým prepísali históriu malého futbalu v Bratislave. Všetky súťaže sme odohrali s desiatimi hráčmi! Patrí im za to neskutočná vďaka, opäť snímam klobúk dole za to, ako to chalani so sebazaprením a obetou zvládli.

Z manažérskeho hľadiska to máte v tomto smere náročné aj vy...

To áno, priznám sa, niekedy som už ani nevedel, kde mi hlava stojí. Každý jeden manažér preto musí obetovať veľa času, nervov a motivačných príhovorov (smiech). Keď sa ale na konci dostavia výsledky a tituly, je to krásny pocit, pri ktorom si poviete, že to naozaj stálo za to.

Neťahá vás to ako manažéra tak úspešného tímu späť na ihrisko?

Samozrejme, že áno. Ak všetko dobre dopadne a zdravie bude znova slúžiť, tak sa na začiatku budúceho roku vidíme späť na ihrisku.

V minulom ročníku Niké Superligy ste bol manažérom výberu Bratislavy - ako hodnotíte tento projekt? 

Superliga je vynikajúci projekt s kvalitnými mužstvami. Je to super pre rozvoj a pozdvihnutie národného povedomia malého futbalu na Slovensku.


Ako ste v tom čase skladal výber Bratislavy pre Niké Superligu? 

Mal som na starosti výber Bratislavy v najhoršom možnom covidovom období, kedy boli všetky súťaže pozastavené a obmedzené. Nedalo sa ani trénovať a o skautingu nemôže byť ani reč. Rozhodol som sa vzhľadom na situáciu vybrať dve päťky z dvoch tabuľkovo najlepších mužstiev vtedajšej sezóny. Prišlo mi rozumnejšie vyskladať dve päťky chalanov, ktorí sa poznajú, ako zobrať desať hráčov z desiatich tímov, ktorí o sebe na ihrisku nevedia.

Popularita malého futbalu rastie na Slovensku v posledných sezónach raketovým tempom - v čom vidíte hlavné príčiny?

Zo stúpajúcej popularity malého futbalu na Slovensku sa veľmi teším. Je to výborný doplnkový šport aj pre chalanov, ktorí hrajú veľký futbal. Množstvo z nich si príde raz-dvakrát do týždňa zahrať, nemusia pritom chodiť päťkrát týždenne trénovať. Hráči sú na menších ihriskách často pri lopte a v hre, čo sa niekedy o veľkom futbale nedá povedať. Samozrejme k tomu prispievajú aj štadióny s umelou trávou a v neposlednom rade ľudia, ktorí za tým všetkým stoja a posúvajú u nás malý futbal dopredu. Logistika, administratíva a srdiečko pre malý futbal. Špeciálne by som sa týmto chcel poďakovať aj v mene všetkých "malých futbalistov" zosnulému "otcovi" malého futbalu na Slovensku Jožkovi Václavovi - Jožko ďakujeme. Vidíme sa na ihrisku.


submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. TIK TIKI TAKA 5 24:10 13
2. EB EB 5 32:12 11
3. PČK Pečienkári 5 19:19 7
4. AFT AFT Wolves 5 16:18 6
5. RC Real Coholics 5 20:24 4
6. FCN FC Nealko 5 8:36 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. TIK Matej Dolník 7 Gólov
3. RC Jakub Hoffman 7 Gólov
4. TIK Filip Skala 5 Gólov
5. AFT Dominik Hunčík 5 Gólov
6. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
7. FCN Matúš Bombara 4 Gólov