|
Juraj Šupák

Timo Keher: Sme komunita ľudí, ktorú spájajú dlhoročné priateľstvá

Niké TOP Liga

Po veľmi úspešných hlasovačkách o rozhovory s manažérmi tímov, ktoré sa uskutočnili v Bratislave a Trnave, sme tento týždeň zavítali do Piešťan. Z trojice tímov: 365Gym Team, MUSHLA S.C. a FC DART ste si jednoznačne zvolili druhý menovaný. My sme preto vyspovedali ich vedenie v zložení Timotej Keher, ktorý je za tím zodpovedný po organizačnej stránke a Adam Herman, ktorý je zodpovedný za herný prejav tímu na ihrisku.

Ahojte Timo a Adam, ako sa máte a ako trávite momentálne obdobie, počas ktorého sú možnosti športovania veľmi obmedzené?

Timo: Ahoj, a zdravím celú komunitu malého futbalu na Slovensku. Ja to zhrniem skôr za nás ako mužstvo, máme sa všetci ako väčšina ľudí na Slovensku, čakáme a pevne veríme, že situácia sa čoskoro umúdri. Pokiaľ viem, chalani využívajú možnosti individuálneho športu ako sú beh, či bicykel a tí, ktorým to čas dovoľuje, pracujú na udžaní sa v kondícii.

Adam: Ahoj, mám sa ako tak fajn v rámci možností ktoré, táto doba momentálne ponúka. Som rád, že môžem pracovať a že moji blízki sú v poriadku.

V našej hlasovačke ste získali suverénne najvyšší počet hlasov a vaše zápasy navštevuje často krát početný fanklub. Ste vo vašom meste tým najpopulárnejším tímom?

Timo: V prvom rade by som za celú MUSHLU chcel poďakovať všetkým ľuďom, ktorí nám dali hlas. Ich podporu si nesmierne vážime a sme radi, že s nami držia aj v tomto neľahkom období. A či sme najpopulárnejší? To neviem s určitosťou povedať. Veľmi silný fanklub mali vždy aj 365Gym Team a Cande FC. Môj názor je, že vieme najlepšie odprezentovať akú máme silnú  fanúšikovskú základňu, zažili sme zopár pamätných momentov a dokážeme ľudí pritiahnuť na naše zápasy. MUSHLA je v prvom rade komunita ľudí, ktorú spájajú dlhoročné priateľstvá, dlhodobo sme boli zameraní aj na rozvoj kultúry a kreatívy v našom meste a myslím, že aj to sa odráža na našej “popularite”.


Váš účet na Instagrame je jedným z najväčších spomedzi tímov malého futbalu na Slovensku. Vieš odporučiť pre tímy, ktoré začínajú s touto aktivitkou nejaké tipy a triky?

Timo: Ako som spomenul naše mužstvo je z veľkej časti tvorené aj z kreatívcov a mnohých šikovných ľudí, ktorí majú blízko k marketingu, grafike či práve správe sociálnych sietí. Keďže sme aj veľkými futbalovými fanúšikmi, inšpiráciu hľadáme aj u väčších klubov. Pokiaľ ide o tipy a triky a nebude to platiť len pre malý futbal ale aj pre iné oblasti.Je to určite kvalita contentu, systém vo vedení kanálu, pravidelné pridávanie príspevkov a cielenie na konkrétnu skupinu ľudí.

Vieme, že úzko spolupracujete s obľúbeným fotografom malého futbalu Andrejom „Hrušom“ Hrušovským. Ako vznikla táto spolupráca?

Timo: Musím ťa poopraviť, Hrušo je v prvom rade náš dvorný fotograf, až potom fotograf malého futbalu (smiech). Rovnako sa to viaže na naše záujmy. Hruša na prvý zápas zavolal náš spoluhráč Klaiso (Lukáš Klejch) a nakoľko tie fotky boli perfektné, Hruša sme už nepustili a je našim stabilným členom. Nesmierne si vážime jeho robotu a bez jeho práce by naša prezentácia určite nevyzerala tak ako vyzerá v súčasnosti.

Predstavte nám bližšie váš tím. Kedy ste vznikli, čo radíte medzi vaše najväčšie úspechy a aké sú vaše ambície do budúcna?

Adam: Históriu Vám bližšie priblíži Timo, nakoľko ja som sa stal členom MUSHLA neskôr. Za prvý úspech považujem náš vydarený vstup do malého futbalu na Winter Cupe v Korni 2019, pravidelne výborné výkony na vrcholných podujatiach SZMF, či výsledky na halových Winter Cupoch. V Niké TOP lige sa sústredíme vždy na najbližší zápas, nakoľko konkurencia je obrovská. Pokiaľ sa sústredíme na seba a dodržíme stanovené pokyny, veríme že zlomíme naše nevydarené pôsobenie v ligovej súťaži a podarí sa nám dosiahnuť to, po čom túži každý tím, vyhrať ju.

Timo: Ako MUSHLA S.C. sme začali pôsobiť až v roku 2017 ešte v bývalej MFL v Piešťanoch, kde sme dovtedy nastupovali ako GALACTICOS S.C. Vznikli sme ako tradičné uličné mužstvo, základ nebol tvorený z aktívnych futbalistov, boli sme partia, ktorá mala rada futbal a pokúsili sme sa to posunúť ďalej. Po celkom vydarenom pôsobení v lige MOFL a našej aktivite na sociálnych sieťach nás oslovili predstavitelia SZMF, či by sme nemali záujem nastúpiť ako náhradník na spomínanom Winter Cupe v Korni, akcii ktorá bola zároveň spúšťačom k vytvoreniu TOP ligy v Piešťanoch, na ktorom sa podielalo viacero členov nášho mužstva vrátane mňa. Čiže k spomínaným skvelým výkonom na turnajoch považujeme aj náš podiel na vytvorení tejto skvelej súťaže aj v našom meste za pekný úspech.


Ako sa vám páči projekt Niké TOP ligy? Platí aj vo vašom prípade slogan "Malý futbal, veľká vášeň"?

Timo: Ja si myslím, že slogan pre nás platí stopercentne. Všetci členovia nášho klubu dávajú kus seba do fungovania. MUSHLA S.C. považujeme za náš spoločný projekt, ktorý nás nesmierne baví a inak na tom nie je ani projekt Niké TOP ligy.

Adam: Bol to veľmi dobrý krok k tomu, aby sa malý futbal dostal ešte do väčšieho povedomia ako bol. Som veľmi rád za tieto projekty, ktoré ľuďom približujú bližšie našu lásku a snahu makať pre to, čo máme všetci radi. 

Ako sa darí tvojmu tímu v momentálne prerušenej sezóne?

Adam: Veľmi nás mrzelo prerušenie súťaže, nakoľko vstup sme mali veľmi dobrý aj bodovo a výkony mali stúpajúcu tendenciu. Momentálne sme šport dali na druhú koľaj a využívame ho len na spestrenie a odľahčenie situácie, ktorá je. Pomáhať si jeden druhému si je v tejto situácií najdôležitejšie.


Máte nejaké špeciálne herné schémy prípadne taktiku, ktorú sa snažíte v zápasoch dodržiavať?

Adam: Nájsť vhodný systém bolo pre nás obrovskou výzvou, kde sme si museli určiť priority a možnosti nášho tímu. Dospeli sme k tomu, že v jednoduchosti je krása a netreba moc vymýšľať. Hráme to na čo máme, opierame sa o silu kolektívu, bojovnosť a disciplinovanosť, ktoré prinášajú úspech aj proti omnoho kvalitnejším súperom.

Ako jeden z mála tímov zvyknete absolvovať pred sezónou aj zahraničné kondično-herné sústredenie. Ako sa rodil tento nápad? Viete odporučiť nejakú ideálnu destináciu?

Adam: Sústredenie je jeden z najväčších zážitkov pre nás všetkých. Myšlienka prišla od nášho Timka, ktorý nás oslovil absolvovať cez leto sústredenie na jeho takmer rodnom ostrove v Chorvátsku. Podmienky, ktoré sme mali vytvorené boli na profi úrovni: od regenerácie cez tréningy, prímorské prostredie, skvelé jedlo a nehovoriac o prístupe  hráčov. Určite odporúčam každému tímu zažiť niečo podobné.

Timo: Ako Adam povedal, bol to môj nápad. Už som spomínal že, všetci naši členovia dávajú do MUSHLA S.C. veľa a možnosť ísť na spoločné sústredenie do zahraničia vyvolalo obrovské nadšenie. Na ostrove Ugljan sú pre nás vytvorené dokonalé podmienky, ktoré pomáhajú vytvárať naši partneri OCTAGO a sport.video. Nehovoriac o veľkorysosti miestneho klubu Sv. Mihovil, s ktorým máme skvelé vzťahy, každý rok nám umožnia trénovať na ich nádhernom ihrisku a pravidelne ukončíme naše sústredenie spoločným zápasom vo veľkom futbale. Je to pre nás vždy perfektne strávený spoločný čas, ktorý nás ako mužstvo posilňuje.


Čo vy a turnaje mimo Niké TOP ligu, máte nejaké zaujímavé zážitky?

Adam: Ako som spomínal, naša prvá účasť na veľkom turnaji v Korni 2019, potom sú to skvelé výkony na MSR 2019 a Niké MSR 2020, či spoločný turnaj s trnavskou TOP ligou v Hrnčiarovciach nad Parnou v rámci Winter Cupu 2020.

Úloha manažéra amatérskeho tímu v malom futbale vie byť často nevďačná a stojí za ňou množstvo "neviditeľnej práce". Aké sú najväčšie výzvy, s ktorými sa stretávaš pri riadení tímu (pracovné povinnosti hráčov, zranenia, nováčikovia v tíme, štartovné,...)?

Timo: Musím sa priznať, že niekedy to je nesmierne náročné čo sa týka vloženej energie a času. V tomto sme s Hermom (Adam) obaja obrovskí perfekcionalisti. Ja som veľmi prísny ohľadom plnenia si povinností v mužstve, dochádzky,  platenia členských poplatkov, nosenia súprav, dresov, treniek, či ponožiek a všetkého jednotného. Vždy sme sa riadili heslom, že keď nevieme hrať futbal, tak aspoň tak budeme vyzerať (smiech).

Adam: Pre mňa bolo najväčšou výzvou skombinovať jednotlivé typy hráčov, aby bola zostava vždy vyvážená a silná. Snažím sa ku každému hráčovi pristupovať individuálne, pochopiť jeho povahu a vlastnosti, aby som vedel jeho potenciál využiť na maximum. To je pre mňa najväčšia výzva, ktorú sa snažím neustále napĺňať.



Máte v tíme nejaké "hviezdičky", ktoré zaknihovali nejaké individuálne ocenenia, reprezentačné štarty, zápasy v Niké Superlige, prípadne sú známymi persónami v malom futbale?

Adam: Pre mňa by sme bez každého hráča neboli tým, čím sme a každého jedného si nesmierne vážim a rešpektujem. Momentálne má najbližšie k tomuto statusu náš sniper Filip Korec, ktorý si zapísal prvé štarty v reprezentácii malého futbalu. Obrovský potenciál vykazujú aj ďalší mladíci Martin Strelec a Matúš Tomaga. Sme veľmi radi, že máme na čom v budúcnosti stavať.

Vo vašom drese si zapózoval aj dvojnásobný víťaz Ligy Majstrov, víťaz Majstrovstiev Európy z roku 2000 a víťaz Majstrovstiev sveta 1998 Christian Karembeu. Uvidíme ho niekedy aj na ihrisku?

Timo: Bola to taká kuriózna situácia, kedy si mnoho ľudí myslelo že ide o fotomontáž, druhá polovica, prevažne mladších ročníkov netušila o koho ide. Chris je skvelý a skromný chlap a aj napriek obrovskému množstvu povinností, ktoré má ako športový riaditeľ gréckeho veľkoklubu Olympiakos Pireus povedal, že ak bude opäť na Slovensku a bude príležitosť si s nami zahrať, prípadne nastúpiť na súťažný zápas, máme s ním počítať.


Na ktorý zápas v malom futbale nikdy nezabudnete?

Timo: Myslím si, že každému z nás utkvel v pamäti náš už teraz legendárny nočný zápas s Pivkármi Zvolen, kedy sme postúpili do osemfinále MSR 2019. Účasť a podpora od fanúšikov aj ostatných mužstiev TOP ligy Piešťany a následné oslavy boli niečo krásne, vznikli z toho skvelé zábery a myslím, že málokto z nás na to zabudne. Potom sú tu dva smutnejšie momenty a tými sú prehra po penaltách v boji o bronz s HPN Stars v sezóne Jeseň 2019 a rovnako vypadnutie zo značky pokutového kopu na Niké MSR 2020 s Young Boys Trnava. To nás  veľmi bolelo. Príležitosť dostať sa do najlepšej osmičky na Slovensku už pre nás nikdy nemusí byť tak blízko. Bodaj by som sa mýlil.

Adam: Doplnil by som zápas s PRO MOBIL Michalovce, kde sme po skvelom obrate postúpili na penalty. Emócia a radosť ktorú sme cítili bola neopísateľná. Zápasy v ktorých ide o všetko sa zapíšu asi najviac.


Na záver by sme vás poprosili o pár slov, ktoré by ste odkázali hráčom a fanúšikom malého futbalu.

Timo: Na záver by sme chceli poďakovať organizátorom malého futbalu, ktorí robia veľmi dobrú robotu, ďalej ďakujeme tímom a konkurencii, ktorá nás núti makať stále viac a viac.

Adam: Všetkým sponzorom, ľuďom a predovšetkým našim fanúšikom, ktorí sú neskutoční: Nesmierne si vážime, že ste pri nás, držte sa a buďte silní a zdraví. Čoskoro sa vidíme


Naj tímu MUSHLA S.C.

Najväčší zabávač: Patrik Szabo / Michal Pazderka

Najpomalší hráč: Matej Haring

Najlepší strelec: Filip Korec

Najväčší simulant: Martin Malast

Najviac času pred zrkadlom: Ak počítame kamery, tak Jakub Lenovský

Najväčší nervák: Timo Keher

Najčastejší terč vtípkov: všetci

Legenda tímu: Matador Danko Budka

submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. EB EB 4 28:8 10
2. TIK TIKI TAKA 4 21:8 10
3. PČK Pečienkári 4 15:15 6
4. RC Real Coholics 4 18:21 4
5. AFT AFT Wolves 4 12:18 3
6. FCN FC Nealko 4 8:32 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. RC Jakub Hoffman 6 Gólov
3. TIK Matej Dolník 5 Gólov
4. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
5. TIK Filip Skala 4 Gólov
6. FCN Matúš Bombara 4 Gólov
7. AFT Dominik Hunčík 4 Gólov