|
Juraj Šupák

Malý futbal zaradený medzi športy s nízkym rizikom

Niké TOP Liga

Po dlhšom čase zasvietilo malému futbalu svetielko nádeje na konci tunela. Je možné, že sa za istých podmienok dostaneme už čoskoro na umelý trávnik. Pomôcť by nám k tomu mala novinka, s ktorou prišlo pred pár dňami Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Ministerstvo predstavilo koncom februára zaujímavý plán návratu športovcov na športoviská. Ide o takzvaný Covid automat pre šport. Jednotlivé športy ministerstvo rozdelilo podľa úrovne rizika do štyroch skupín. Malý futbal sa nachádza v prvej kategórii s najnižším rizikom šírenia, čo by mohlo umožniť zorganizovanie najdôležitejších eventov a súťaží.

Neurčuje však poradie, podľa ktorého budú jednotlivé športy postupne uvoľňované. Rizikovosť určuje to, aké opatrenia je potrebné aplikovať, aby sa potencionálne riziko šírenia minimalizovalo. V konečnom dôsledku to znamená, že športy s nízkym rizikom sa nemusia výraznejšie obmedzovať v charaktere vykonávania svojej aktivity. Športy s najvyšším rizikom budú musieť pri vykonávaní činnosti prijať schválené opatrenia.

Ten vychádza z kritérií národného Covid automatu a kopíruje regionálnu charakteristiku. Nemá kompetenciu uvoľňovať opatrenia nad rámec vyhlášky alebo nariadenie hlavného hygienika. Jeho hlavnou úlohou je konkretizovať možnosti a spôsoby vykonávania športu podľa najaktuálnejších pravidiel.

Je to jednoduché. Ministerstvo predstavilo jednoduchú aplikáciu, ktorá informuje o tom, aké obmedzenia na Slovensku, vo vašom regióne, kraji, alebo meste platia, a ako môžete bezpečne športovať. Aplikácia je napojená na systém korona.gov.sk odkiaľ čerpá dáta, na základe ktorých popisuje aktuálny stav v platnej fáze.

Bližšie informácie je možné nájsť TU.

submenu

Tabuľka

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
# Tím Z Skóre Body
1. TIK TIKI TAKA 5 24:10 13
2. EB EB 5 32:12 11
3. PČK Pečienkári 5 19:19 7
4. AFT AFT Wolves 5 16:18 6
5. RC Real Coholics 5 20:24 4
6. FCN FC Nealko 5 8:36 1

štatistiky

Bratislava (BRA) 1. TOP Liga
1. EB Šimon Štefanec 13 Gólov
2. TIK Matej Dolník 7 Gólov
3. RC Jakub Hoffman 7 Gólov
4. TIK Filip Skala 5 Gólov
5. AFT Dominik Hunčík 5 Gólov
6. PČK Leonard Lukáč 5 Gólov
7. EB Patrik Gajan 4 Gólov